Extern länk
Början på sidans innehåll

Kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.

Ryska rädslan på Krim: ”Oroad över arméns förmåga att försvara halvön”

Brittiska försvarsdepartementet: Huvudbry för pro-ryska guvernören

Uppdaterad: Publicerad:

Hoten om en ukrainsk motoffensiv har orsakat huvudbry för den pro-ryska ledningen på Krim.
Rysslands tillsatte guvernör Sergej Aksionov fruktar nu att den ryska armén inte klarar av att försvara halvön.
Ledningen tvingas nu ta hjälp av allt fler soldater från paramilitära grupper, enligt det brittiska försvarsdepartementet.

Den ukrainska regeringen fortsätter att understryka hur viktigt det för Ukraina att ta tillbaka Krimhalvön, som annekterades av Ryssland för nio år sedan. Förra månaden sa Tamila Tasheva, Ukrainas sändebud på Krimhalvön, i en intervju med Politico att man kommer ta till militära medel om inte Ryssland frivilligt lämnar Krim.

Även Volodymyr Zelenskyj har sagt att Ukrainas mål är att befria samtliga områden som ockuperats av Ryssland, inklusive Krim. Under fredagen skrev presidentens rådgivare Mychajlo Podoljak på Twitter att det vore ett ”nederlag för demokratin och seger för Ryssland” om Ukraina inte återtar halvön.

TV4:s reporter i Ukraina: "Jag är definitivt rädd"21 maj, 2023
TV4:s reporter i Ukraina: "Jag är definitivt rädd"

”Drabbats av stora förluster”

Den pro-ryska ledningen på Krimhalvön börjar nu oroa sig över situationen, enligt underrättelseinformation som det brittiska försvarsdepartementet fått. I sin dagliga uppdatering om kriget i Ukraina skriver departementet att man tvingas ta hjälp av allt fler soldater från paramilitära grupper.

”Huvuddelen av den ryska garnisonen, den 22:a armékåren, är för närvarande mestadels stationerad utanför halvön och har drabbats av stora förluster” skriver man på Twitter.

Försvarsdepartementet uppmärksammar att Ryssland sedan invasionen av Ukraina använt sig allt mer av ”paramilitarisering” – och att det är särskilt viktigt på just Krimhalvön.

Huvudbry för pro-ryska ledningen

Flera paramilitära grupper har fått någon form av ”halvofficiell status” som reservenheter i den ryska armén. Rysslands tillsatte guvernör Sergej Aksionov vill fortsätta att rekrytera soldater från paramilitära grupper.

”Han är sannolikt också oroad över den reguljära arméns förmåga att försvara halvön” skriver det brittiska försvarsdepartementet.

Under natten mot torsdagen hävdade Ryssland att man skjutit ner sex drönare över olika delar av halvön. Ingen ska ha kommit till skada, skriver AFP och hänvisar till ett uttalande från Sergej Aksionov.

Relaterat
Avslöjar: Ukrainska piloter ska få testflyga JAS Gripen

Avslöjar: Ukrainska piloter ska få testflyga JAS Gripen

Rysslands ekonomiska resurser sinar: ”Reserverna kommer ta slut”

Rysslands ekonomiska resurser sinar: ”Reserverna kommer ta slut”