Kritiserade skogsskövlingen stoppas

Nu pausar statliga Sveaskog sin avverkning i Norrbotten. Avverkningen har kritiserats av samebyn som har rennäringen i området, en av anledningarna till pausen, enligt Sveaskog.

Det har blossat upp en stor konflikt mellan samer i Norrbotten och statliga skogsbolaget Svea Skog. Bolaget vill avverka skog på en yta motsvarande 1000 fotbollsplaner. Förödande, menar samebyn som har renskötsel i området och nu försöker stoppa planerna.

På torsdagskvällen meddelar Sveaskog att avverkningsplanerna tillfälligt har pausats.

- Sveaskog har att balansera en rad olika intressen och verksamheter i skogarna. Ett Norrbotten utan renskötsel är inget Norrbotten och ett Norrbotten utan ett skogsbruk skulle innebära avstannade inlandskommuner där lokala entreprenörer och deras anställda skulle bli utan jobb. Vi behöver även skogsbrukets förnyelsebara råvara för att nå de uppsatta klimatmålen, säger Hannele Arvonen, VD och koncernchef på Sveaskog.

Svårt skadad man hittad nära polishus

”Skadeläget är mycket allvarligt” säger Stefan Wickberg som är presstalesperson för polisen i Bergslagen. På grund av hans skador så har polis inlett en förundersökning gällande mordförsök.

"Skansendjuren kommer att sakna gästerna"

Skansen stänger för första gången på 129 år, detta på grund av coronapandemin. Vår reporter Carolin Björnerhag fick möjlighet att gosa med grisarna och prata med djurskötarna för att ta reda på hur djuren kommer att må under vintern.

Program från TV4