Vulkanutbrott på karibisk ö – tusentals evakueras

Seismologen: Det kan vara väldigt dödligt

På den karibiska ön St. Vincent har vulkanen La Soufriere fått ett utbrott. Enligt The Guardian handlar det om ett explosivt utbrott. Från vulkanen ses nu en hög askpelare, som enligt forskare ska vara runt sex kilometer hög.

Utbrottet sker en dag efter att evakueringsordern utfärdades. Totalt evakueras runt 16 000 personer.

– Det är inte ett jätte kraftigt utbrott än så länge, men det är klokt att evakuera folk därifrån, säger seismologen Ari Tryggvason.

Kryssningsfartyg bistår

Myndigheter har tagit hjälp av bland annat kryssningsfartyg för att evakuera människor till närliggande öar. Andra har evakuerats till skyddsrum på St. Vincent.

Människor i närheten av vulkanen uppmanas att omedelbart lämna området. Polis och annan räddningspersonal arbetar för att transportera människor inom den röda zonen till skyddsrummen.

I klippet ovan: Seismologen Ari Tryggvason kommenterar det explosiva vulkanutbrottet

Då återvänder äntligen Vänner-gänget till tv-rutan

Hela originalgänget från superhyllade 90-talskomedin ”Vänner” gör snart efterlängtad återkomst i tv-rutan. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer är med i en återföreningen. Tyvärr handlar det dock inte om en helt ny säsong av tv-serien. Streamingtjänsten HBO Max har nämligen avslöjat att det istället endast är ett specialavsnitt som släpps 27 maj. Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen, berättar allt vi vet om återföreningen och vilka storsummor skådespelarna dragit in genom åren.