Extern länk
Början på sidans innehåll

Partiernas hemliga pengar

Partiernas hemliga pengar

I Kalla fakta-granskningen Partiernas hemliga pengar publiceras dolda inspelningar med toppolitiker som fuskar med en korruptionslag. Kalla fakta avslöjar: Partiernas hemliga pengar

L:s bulvanmetoder för att ta emot hemliga pengar

Politiker avslöjas i Kalla faktas dolda inspelningar

Uppdaterad: Publicerad:

– Teoretiskt sätt skulle jag kunna fakturera dig från mitt bolag en halv miljon, det är det absolut enklaste. Så kommer det inte finnas någonting som går att spåra. Och sen fakturerar Liberalerna mig, säger Liberalernas konsult Svend Dahl i en av Kalla faktas hemliga inspelningar.

Lagen om insyn i partiers finansiering trädde i kraft 2018 för att förhindra korruption. Det innebär bland annat att varje parti öppet måste redovisa namnet på varje person som ger en gåva på mer än 24 150 kronor. Kalla fakta kan avslöja hur politiker från flera partier i samtal med givare är beredda att kringgå lagens krav på öppenhet och transparens.

”Skulle kunna få stora konsekvenser”

Liberalernas konsult Svend Dahl är inte den ende från från partiet som föreslår olika sätt att runda lagen. På uppdrag av Kalla fakta har affärsmannen kontakt med Lisa Flinth (L), som är ansvarig för partiets strategiska ledningsstöd. Hon föreslår olika metoder för att komma runt kravet på offentlighet, samtidigt som hon vill försäkra sig om att överenskommelsen inte går att spåra till partiet.

– Det skulle ju kunna få väldigt stora konsekvenser. Vi har ju inte riktigt några marginaler här i trovärdighet, utan skulle det komma en sådan artikel i brinnande valrörelse och vi skulle missa riksdagsspärren så skulle jag ju aldrig förlåta mig själv, säger Lisa Flinth (L) i en av de hemliga inspelningarna.

Ett av förslagen är att använda någon i givarens närhet som bulvan, eftersom partiet då kan redovisa den personens namn i stället för givarens, som därmed kan vara anonym.

– Finns det någon i din närhet som skulle vara mindre obekväm med att stå för transaktionen? undrar Lisa Flinth (L) i Kalla faktas dolda inspelning där hon fortsätter att berätta för den anonyme givaren om hur de gjort tidigare med gåvor där någon inte ville vara offentlig.

Här vägrar Liberalerna att kommentera de dolda samtalen:

Här vägrar Liberalerna att kommentera de dolda samtalen
Här vägrar Liberalerna att kommentera de dolda samtalen

Fem av åtta riksdagspartier ger i Kalla faktas granskning förslag på hur lagen om insyn i partiernas finansiering kan kringgås.

Här kan du se hela Kalla faktas program om Partiernas hemliga pengar

Emil Hellerud / Emilia Berggren Sörlin

Relaterat
Analys: ”Kommer bli stor uppmärksamhet kring detta”

Analys: ”Kommer bli stor uppmärksamhet kring detta”

Kalla Fakta avslöjar: Fem av åtta partier försökte kringgå lagen

Kalla Fakta avslöjar: Fem av åtta partier försökte kringgå lagen