Nyhetsprogram

Efter fem

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Adam Alsings fru skriver öppet brev om sorgen

Ett år sedan programledare gick bort i sviterna av covid-19 • ”Jag saknar dig”

13 720 personer har hittills avlidit i Sverige i sviterna av covid-19. För cirka ett år sedan blev programledaren Adam Alsing en av dem. Han vårdades på sjukhus men klarade inte kampen utan avled efter en tid i respirator. I ett öppet brev på stiftelsen Adams minnes hemsida skriver hans fru Anette Alsing om sorgen: "Fortsätt att lyssna på de restriktioner som ges. Ni vill inte vara med om det jag varit med om. Att mista sin make, bästa vän, älskade, den bästa pappa man kan tänka sig".

Hör hela brevet i klippet ovan.

Utrikesministern: "Attackerna måste stoppas omedelbart"

De senaste dagarnas flyg- och raketattacker mellan Israel och Hamas beskrivs som dom mest intensiva sedan kriget 2014 - och en upptrappning av de oroligheter och sammandrabbningar som präglat Jerusalem den senaste tiden.
FN varnar nu för att båda sidor är på väg mot ett fullskaligt krig - där oskyldiga civila kommer behöva betala priset. Arne Lapidus frilansjournalist rapporterar direkt från Israel.
Utrikesminister Ann Linde och Rolf Porseryd, utrikeskommentator TV4Nyheterna kommenterar de frenetiska anfall och motanfall om vad som krävs för att en eventuell vapenvila ska komma till stånd. Risken är att man grävt ner sig i mentala skyttegravar, säger Linde och menar att det kan få långsiktiga konsekvenser.

Schlagerstjärna tillbaka i skolan: "Var trött på att sitta och inte göra någonting"

Han slog igenom 1995 med dunderhiten "Se På Mig" i Melodifestivalen.
Efter det har han varit med i Melodifestivalen ytterligare fyra gånger och är ju en av våra mer kända artister. Men nu har han dykt upp i ett helt annat sammanhang! Schlagerstjärnan är tillbaka i skolan på grund av pandemin, men inte som elev utan musiklärare på Vattmyraskolan i Järfälla.

Kalle Moraeus om nya livsstilen: "Har blivit 15 år yngre"

Musikern Kalle Moraeus är aktuell med boken "Tjur på retur - En kärleksförklaring till alla gubbar" och just gubbe det är något han stångats med ett tag, berättar han i Efter fem. Det handlar om att hålla sig frisk och vårda sin hälsa, säger Moraeus stångat sig igenom ett stenhårt träningsprogram känt under namnet ”16 weeks of hell” dessutom klarat sig igenom covidviruset också. Så nog finns det allt mycket krut i den gubben.

Älgkaos i färgbutik i Kalmar - avlidades

Axel Pileby berättar om hur en älg som helt osannolikt förirrat sig in i en färgbutik i centrala Kalmar. Dessvärre fick historien ett sorgligt avslut eftersom den måste avlivas inne i lokalen av jägare som kallats till platsen.

Anders blåste omkull - hittade hjälten

78-årige Anders från Örnsköldsvik var ute och gick med sin rullator - när han plötsligt blåste omkull! Axel berättar om hur en otäck historia slutade i solsken. Det kunde gått hur som helst i stormen.

”Mellan hägg och syren – det är nu det är som mest magiskt”

Nu har supervärmen verkligen dragit in över stora delar av vårt land. Över tjugo grader på flera platser idag. Efter fem bad tittare att skicka in eller tagga era somriga bilder i sociala medier och vi har fått in massor av härliga bilder! I klippet ovan får vi även en hälsning av Karl Fredrik på Österlen! ”Efter regn kommer solsken”, konstaterar han.

Ta ett antikroppstest - och få en öl

Ystads Allehanda rapporterar om en stor stark och ett antikroppstest - på krogen. Det är restaurangen Prins Carl som erbjuder en öl medan man väntar på testsvar för antikroppar mot covid-19. "Den enda restaurang som kan erbjuda det här", tror krögaren Hooman Safaei.

Zlatan skadad inför EM-uttagningen: ”Ska inte vara så farligt”

I söndagens match mellan Milan och Juventus råkade Zlatan Ibrahimović illa ut i en närkamp i 63:e minuten, när ena knät fick sig en rejäl smäll. Han försökte spela på, men tvingades byta några minuter senare. Vi pratar med sportjournalisten Olof Lundh om hur det här kan påverka EM-uttagningen som bara är en vecka bort.

Ayaan Ahmed om ”Snabba cash”-imitationerna: ”Man glömmer bort själva budskapet”

Drömmen om en skådespelarkarriär väcktes tidigt för Ayaan Ahmed, som gjort succé i rollen som ”Nala” i den uppmärksammade Netflix-serien ”Snabba cash”. Som sjuåring satt hon nämligen framför tv:n och såg då en somalisk skådespelare spela teater i live-tv och tänkte att "Det här vill jag också göra!" – och drömmen skulle senare bli sann. Rollen var egentligen tänkt som en kille, men Ayaan gick till castingen, levererade och fick jobbet, trots att hon aldrig tidigare skådespelat.

Hon vill locka turister till Haparanda efter Robinson-succén: ”Satsar på ungdomar”

När pandemin slog till behövde Robinson-produktionen tänka om. Istället för en paradisö blev det Kalix skärgård som fick bli inspelningsplatsen. Och nu pratas det om en turism i Robinsons fotspår, där det är flera företagare som insett att det här kan locka turister till de 1 440 öar som finns i Kalix och Haparanda skärgård. En av dem är Madelene Bodlund i Kalix-Nyborg som driver ett företag med skärgårdsturism.

Vaccinriktlinjer för gravida dröjer: ”Efterfrågan från många gravida är stor”

Just nu tittar Folkhälsomyndigheten på generella riktlinjer för om alla gravida bör vaccineras. Som det ser ut idag kan gravida med andra riskfaktorer vaccineras i fas tre. Till dessa riskfaktorer räknas exempelvis kronisk hjärt- och kärlsjukdom, diabetes eller att den gravida kvinnan är över 35 år. Vi pratar med Karin Pettersson, förlossningsöverläkare på Karolinska universitetssjukhuset, som också sitter med i Folkhälsomyndighetens expertgrupp i frågan.

Rutinerade pensionerade poliser löser grova brott: ”Det är en succé”

Allt fler pensionerade poliser lockas tillbaka till den hårt ansträngda polisverksamheten och löser gamla fall med stor framgång. Här berättar Lars Bröms, Gruppchef för Silvervargarna, och Margareta Clausén, pensionerad polis och Silvervarg om hur de använder rutin och gedigen erfarenhet för att lösa grova brott. ”Det tar ett par år innan du blir en självklar utredare i grova brott”, säger Bröms och menar att resurserna finns och hoppas att fler regioner tar efter.