Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

”700 000 svenskar köper sig före i vårdköerna”

Experten: Urholkar offentliga vården

Uppdaterad: Publicerad:

I Sverige har vi en hälso- och sjukvårdslag som stadgar vård på lika villkor. Men nu börjar den urholkas, menar John Lapidus, doktor i ekonomisk historia vid Göteborgs universitet.

– I dag ser vi hur 700 000 personer i Sverige köper sig före alla andra medborgare i vårdköerna och på så sätt skapar vi ett parallellt sjukvårdssystem, säger John Lapidus.

Kritiken mot den privata vården

De parallella sjukvårdssystemet kallas också för tudelad välfärd, som Lapidus menar är den absoluta motsatsen till den välfärd som Sverige och de nordiska länderna en gång blev kända för.

– Vi var ganska unika i det att oavsett vilken samhällsklass man tillhörde så hade man ändå samma rätt till vård, skola och omsorg, säger John Lapidus som är aktuell med boken "Den sjuka debatten".

Men om den offentliga vården inte alltid funkar som den ska, kan det då vara bra att man kan vända sig till det privata?

– Nej, tyvärr är det tvärtom. På alla tänkbara sätt urholkar det här framväxande parallella systemet den offentliga vården. När vi får ett parallellt system så har vi inte längre ett gemensamt system. Och den som köper sig en privat försäkring frågar sig själv varför den ska bidra till det gemensamma systemet, säger John Lapidus.

Se hela intervjun i spelaren ovan.

Relaterat
”Politiker kan i lugn och ro skära ner på den offentliga vården”

”Politiker kan i lugn och ro skära ner på den offentliga vården”