Misstänks ha lurat staten i åratal – filmerna ska avslöja bluffen

”Bröllops-kvinnan” och ”Begravnings-mannen” bland 22 åtalade i mångmiljonhärva

Företrädare för ett assistansbolag misstänks, tillsammans med brukare och assistenter, ha lurat Försäkringskassan och Göteborgs kommun på över 43 miljoner kronor. De åtalade ska enligt åklagaren i olika utsträckning ha fått ersättning för stöd som de inte behövt.

Brottsligheten misstänks ha möjliggjorts genom utnyttjande av fattiga arbetskraftsinvandrare. Åklagaren menar att genom ett hägrande uppehållstillstånd i Sverige har dessa personer i vissa fall jobbat för de misstänkta med andra saker än den assistans de varit anställda att ge och till en väsentligt lägre lön.

Gick först i begravningståg bara veckor efter godkänd assistans

En av de 22 åtalade personerna är en man från Göteborg som fick personlig assistans under perioden 2012 till 2018. Bland åklagarens bevisning mot mannen finns en film från en begravning i Bosnien Hercegovina. På filmen syns mannen leda ett tåg av sörjande deltagare, bara veckor efter han beviljades assistansen.

Ytterligare en film i åklagarens bevisning visar en åtalad som ser ut att ha en större rörelseförmåga än rapporterat. Flera filmer skildrar nämligen hur en kvinna från Vänersborgstrakten som fick assistans mellan år 2014 och 2020 dansar på bröllop, går i butik och rör sig runt på en födelsedagsfest.

Lämnat förklaringar

Åklagaren menar att deras utredning visar att brukarna har simulerat sjukdom eller kraftigt överdrivit allvarliga sjukdomstillstånd för att lura myndigheterna.

De båda personerna i klippet nekar till brotten och säger sig lämnat förklaringar om vad som hänt.

Se filmerna som åklagaren hoppas ska avslöja bluffen, i spelaren ovan.

Då återvänder äntligen Vänner-gänget till tv-rutan

Hela originalgänget från superhyllade 90-talskomedin ”Vänner” gör snart efterlängtad återkomst i tv-rutan. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer är med i en återföreningen. Tyvärr handlar det dock inte om en helt ny säsong av tv-serien. Streamingtjänsten HBO Max har nämligen avslöjat att det istället endast är ett specialavsnitt som släpps 27 maj. Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen, berättar allt vi vet om återföreningen och vilka storsummor skådespelarna dragit in genom åren.