Extern länk
Början på sidans innehåll

Nord Stream

Nord Stream

Här samlar vi allt material om Nord StreamHär samlar vi allt material om Nord Stream

Kustbevakningen: Fjärde läcka upptäckt i Östersjön

Forsmark och Ringhals ökar säkerheten • Säpo breddar hotbilden

Uppdaterad: Publicerad:

Ytterligare en gasläcka har upptäckts i Östersjön, det bekräftar Kustbevakningen. Det betyder att totalt fyra läckor har hittats på Nord Stream 1 och 2.

Två av läckorna har upptäckts i dansk ekonomisk zon och två i svensk.

Läckorna är en följd av två explosioner intill gasledningarna – och många experter hävdar att det troligen är Ryssland som ligger bakom sabotaget.

Säpo har tagit över utredningen om gasläckorna och skriver i ett pressmeddelande att ”det inte går att utesluta att främmande makt ligger bakom” det misstänkta sabotaget.

Säkerhetspolisen har även breddat hotbilden mot Sverige. Samtidigt har kärnkraftverken Ringhals och Forsmark infört skärpt uppmärksamhet.

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Flera läckor har upptäckts på gasledningarna i Östersjön, både i svensk ekonomisk zon och i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zoner är inte detsamma som territorialvatten.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till måndag. Under tisdagen upptäcktes att Nord Stream 1 också läcker. På onsdagen meddelades ytterligare läckage.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

Det är oklart hur mycket gas som har läckt ut. Enbart Nord Stream 2 beräknas ha innehållit 300 miljoner kubikmeter stillastående gas.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs av konsortiet Nord Stream AG som i sin tur samägs av flera europeiska energibolag men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen.

Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig förra hösten men har inte tagits i bruk på grund av Ukrainakriget.

(TT)

TV4 Nyheternas reporter Gustav Röriksson rapporterar från Karlskrona i spelaren ovan.

Relaterat
Säpo tar över utredningen – FN:s säkerhetsråd ska mötas på fredag

Säpo tar över utredningen – FN:s säkerhetsråd ska mötas på fredag

Attackdykaren: Så kan sabotaget ha gått till

Attackdykaren: Så kan sabotaget ha gått till