Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussion...

Titta på TV4 Play
Sociala medier:

Så skadas hjärnan av covid-19 – se bilderna

Röntgenbilderna visar hur hjärnan påverkas • Ökad risk för stroke och hjärnblödning

Uppdaterad: Publicerad:

Vid Karolinska institutet har man gjort en långsiktig studie av iva-patienter, där man med hjälp av avancerad röntgen tittat på bilder av hur patienternas hjärnor påverkas av svår covid-19.
- På övre raden ser vi ett exempel på en patient som är kritiskt sjuk. Det som är vitt i bilden till vänster talar för att man har inflammation i hjärnan, säger röntgenläkare Tobias Granberg.

Forskarna i NeuroCovid-teamet, professor Miia Kivipelto och röntgenläkare Tobias Granberg, berättar bland annat om att risken för både stroke och hjärnblödning ökar.

- Det finns olika studier som visar att risken för stroke och blödning ökar. I en studie från England jämförde man risken mellan covidpatienter och dem som haft vanlig influensa – och det verkade vara dubbelt så stor risk för covidpatienter, säger professor Miia Kivipelto.

Se bilderna i klippet i spelaren ovan.

Relaterat