Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Så skadas hjärnan av covid-19 – se bilderna

Röntgenbilderna visar hur hjärnan påverkas • Ökad risk för stroke och hjärnblödning

Uppdaterad: Publicerad:

Vid Karolinska institutet har man gjort en långsiktig studie av iva-patienter, där man med hjälp av avancerad röntgen tittat på bilder av hur patienternas hjärnor påverkas av svår covid-19.
- På övre raden ser vi ett exempel på en patient som är kritiskt sjuk. Det som är vitt i bilden till vänster talar för att man har inflammation i hjärnan, säger röntgenläkare Tobias Granberg.

Forskarna i NeuroCovid-teamet, professor Miia Kivipelto och röntgenläkare Tobias Granberg, berättar bland annat om att risken för både stroke och hjärnblödning ökar.

- Det finns olika studier som visar att risken för stroke och blödning ökar. I en studie från England jämförde man risken mellan covidpatienter och dem som haft vanlig influensa – och det verkade vara dubbelt så stor risk för covidpatienter, säger professor Miia Kivipelto.

Se bilderna i klippet i spelaren ovan.

Relaterat
Även mildare covidsymtom kan ge långsiktiga skador: ”Hjärnan är ett känsligt organ”

Även mildare covidsymtom kan ge långsiktiga skador: ”Hjärnan är ett känsligt organ”