Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

FN fördömer dödligt våld i Senegal

Svenskar gripna för våldtäkt i Marbella

Bil körde in i räcke och voltade

Senaste dygnet

Vanliga produkterna från Amazon – potentiellt livsfarliga

Experten hånskrattar åt låga säkerhetsnivån • TV4 Nyheterna testar 5 populära husgeråd

Uppdaterad: Publicerad:

Flera produkter som säljs på nylanserade amazon.se är farliga att använda. Ett kryphål i lagen gör att e-handelsjätten ändå slipper ansvar, trots att det sköter lagerhållningen, frakten och kundservicen samt erbjuder den på sin webbsida.

TV4 Nyheterna har fått hjälp av Elsäkerhetsverket att göra produkttester i laboratorier hos SGS Fimko. Alla fem produkter köpta från amazon.se som testades hade problem. En kokplatta saknade till exempel skyddsjord, överhettningsskydd och hade flera andra brister, en mixer hade felplacerade knivar som gör att fingrar kan skadas och bottenplattan på en kaffekokare slutade inte att brinna.

– Testerna visar att det är en hög risk att handla av Amazon i dagsläget, men vi får väl helt enkelt se hur de reagerar när vi får kontakt med dem, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.

Ett problem är att Amazons affärsmodell använder ett kryphål i EU:s lagstiftning. Produkten kan levereras av Amazon, men säljs formellt av ett annat företag.

– Det här leder till att vi anmäler farliga produkter gång på gång, Amazon tar bort de men sen kommer i princip samma produkt snart upp igen, säger Sinan Akdag, digital expert hos Sveriges konsumenter.

Men produkterna fraktas ju ändå från Amazon?

– De fraktas från Amazon, men så som lagen ser ut i dag kan de ändå välja att titta åt ett annat håll, säger Sinan Akdag.

Amazon vill inte ställa upp på någon intervju, men efter att vi kontaktar företaget tas alla produkter bort från den svenska butiken. I en skriftlig kommentar till TV4 Nyheterna skriver företaget att ”säkerhet är högsta prioritet”, att de har personal och automatiska verktyg som ”granskar våra hundratals miljoner produkter flera gånger varje timme” och att de ”ständigt blir allt bättre”.

Produkter som testats:

  1. Kokplatta som bland annat saknar skyddsjord och överhettningsskydd med risk för elchock

  2. Mixer/Blender vars knivar sitter fel så att fingrarna kan skadas

  3. Transformatorn för en massagepistol har fel standard och passar inte uttagen I Sverige

  4. Nattlampa som saknar all märkning går sönder i en så kallad falltrumma som testar kvalitet för normal hantering.

  5. Bottenplatta på kaffekokare slutar inte brinna inom 30 sekunder när det utsätts för värme vilket riskerar en brand vid elfel

Relaterat
Reportern efter granskningen: "Lagstifta om det här är komplicerat"

Reportern efter granskningen: "Lagstifta om det här är komplicerat"

Möjligt att köpa vapen på svenska Amazon

Möjligt att köpa vapen på svenska Amazon