Ministern om miljardaffären: ”Vi ställer höga krav på myndigheter”

Kalla fakta: Svensk myndighet erbjöd lånegarantier till diktaturen i Belarus

Efter Kalla faktas avslöjande kommenterar nu för första gången handelsministern att statliga Exportkreditnämnden erbjudit lånegarantier värda två miljarder till energibolag i diktaturen Belarus.

– Regeringen ståndpunkt om utvecklingen i Belarus är glasklar och vi ser mycket allvarligt på den situationen vad gäller mänskliga rättigheter. När det gäller EKN så har de en roll att kunna verka i svåra länder, men vi ställer höga krav på våra myndigheter, säger Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister.

Beställde analys kring risker

Exportkreditnämnden har gått in som garant, för att hjälpa regimens statliga energibolag Brestenergo att köpa svenska gasturbiner. Innan beslutet togs beställde myndigheten en analys kring risker med projektet.

När Kalla fakta ber om rapporten är nästan allt innehåll struket, men det går att läsa om massgripanden med tårgas och långvarig politisk instabilitet. Projektet bedömdes ha den näst högsta risken för påverkan på mänskliga rättigheter.

– De här bolagen är en integrerad del i statsapparaten som upprätthåller regimens förtryck, säger Martin Uggla, vid Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.

Se hela Kalla Faktas avslöjande här.

I spelaren ovan: Handelsministern kommenterar lånegarantierna