Studie: Vanligare att kvinnor drabbas av zoomtrötthet

”De upplever i högre utsträckning att alla stirrar på dem”

Coronapandemin har inneburit att antalet videomöten har ökat kraftigt. För många har datorn blivit det självklara verktyget att kommunicera med omvärlden. Men även om fördelarna är många, när smittspridningen minskar med färre fysiska kontakter, så kommer nu varningssignalerna.

Kvinnor upplever i högre grad än män så kallad ”zoomtrötthet”. Det framkommer i en storskalig studie av effekterna av videomöten från Göteborgs universitet och Stanford University.

– De är mer påverkade av spegeleffekten, de känner sig mer fysiskt fångade av den begränsade rörelsefriheten och de upplever också i högre utsträckning att alla stirrar på dem, säger Géraldine Fauville, universitetslektor i pedagogik vid Göteborgs universitet.

Se mer om studien i spelaren ovan.

Då återvänder äntligen Vänner-gänget till tv-rutan

Hela originalgänget från superhyllade 90-talskomedin ”Vänner” gör snart efterlängtad återkomst i tv-rutan. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer är med i en återföreningen. Tyvärr handlar det dock inte om en helt ny säsong av tv-serien. Streamingtjänsten HBO Max har nämligen avslöjat att det istället endast är ett specialavsnitt som släpps 27 maj. Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen, berättar allt vi vet om återföreningen och vilka storsummor skådespelarna dragit in genom åren.