Extern länk
Början på sidans innehåll

Kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.

TV4:s team attackerat av kamikazedrönare: ”Vi hade tur”

Ulf Kristersson: ”Helt förfärligt”

Uppdaterad: Publicerad:

TV4:s team på plats i Ukraina har attackerats av en attackdrönare i östra delarna av landet.
Reporter Johan Fredriksson och fotograf Daniel Zdolsek klarade sig utan skador.
– Den här gången hade vi tur, säger Johan Fredriksson.

Johan Fredriksson och Daniel Zdolsek, som befinner sig i Zaporizjzja-området, hade gått ur sin bil för att filma när fordonet träffades vid 11.30-tiden under tisdagen.

Johan och Daniel klarade sig utan skador. Deras lokale producent Alexander Pavlov skadades lindrigt i attacken, liksom två ukrainska poliser som eskorterade TV4-teamet på platsen.

– Den här gången hade vi tur. Den ryska attackdrönaren slog in rätt i bakluckan på vår bil, som tur var befann sig ingen i bilen, säger Johan Fredriksson.

– Det här var väldigt nära ögat. Det är så här det ser ut i Ukraina för miljoner människor just nu, ständig livsfara, fortsätter han.

TV4:s reporter om attacken: ”Kastade mig under ett träd”19 september, 2023
TV4:s reporter om attacken: ”Kastade mig under ett träd”

“Vi är lättade“

TV4:s medarbetare befinner sig på en reportageresa i landet och var på väg att spela in ett inslag om den ukrainska motoffensiven. Besöket i det aktuella området var planerat och arrangerat av den lokala polismyndigheten.

Bilen de färdades i och kamerautrustningen blev förstörd i attacken.

– Vi är lättade att alla klarade sig utan fysiska skador. Vi har följt de säkerhetsrutiner som är upprättats på redaktionen. Båda våra utsända har stor rutin och erfarenhet av att arbeta i krigsområden och det bidrog till att de snabbt förstod vad som höll på att hända, säger Fredrick Malmberg, nyhetschef på TV4 Nyheterna.

Processen för att få följa med polispatrullen inleddes redan tidigt i förra veckan. Innan avfärd kontrollerades att teamet haft rätt typ av fordon för terrängen och korrekt utrustning så som hjälm och skyddsväst.

“Drona, drona!“

Teamets identiteter och yrkesbakgrund kontrollerades av myndigheter, i en process som inleddes redan förra veckan. Rutten bestämdes av polismyndigheten som även kontrollerade vad som får fotograferas, då krigslagar gäller och militärt känsliga objekt inte får fotograferas. Val av personer för intervju kunde dock teamet helt styra över.

Innan avstigning på platsen för drönarattacken hade teamet gått igenom säkerhetsrutiner tillsammans med säkerhetsansvarig och chaufför. Det lokala polisbefälets agerande räddade antagligen liv vid attacken.

– Han höll uppsikt över himlen och skrek “drona, drona” – strax innan vi andra upptäckte drönaren, säger Johan Fredriksson.

Statsministern: Förfärligt

Myndigheterna i Zaporizjzja oblast har regerat med bestörtning över angreppet.

– Detta är en flagrant attack mot pressen, säger Olena Zhuk i en intervju med TV4 Nyheterna.

TV4 team har genomgått flera säkerhetsutbildningar och Johan Fredriksson är van att rapportera från aktiva konfliktzoner.

– Jag har sedan februari förra året genomfört tio resor i Ukraina utan allvarlig incident. Jag har över 30 års erfarenhet av utrikesbevakning på plats i krigszoner så som Balkan, Västbanken, Irak, Afghanistan, Syrien, Tchad och flera, säger han.

Ulf Kristersson uttalar sig om drönarattacken19 september, 2023
Ulf Kristersson uttalar sig om drönarattacken

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) tycker att det som inträffat är ”helt förfärligt”.

– Det understryker att kriget hela tiden drabbar människor som är helt civila och som är där av andra skäl. Jag förutsätter att det kommer utredas mycket noga vad som ligger bakom detta, säger statsministern och fortsätter:

– Man kan inte utesluta att det också är en konsekvens som Ryssland vill se. Att journalister inte ska våga vara på plats, att de ska få så lite täckning som möjligt från det här kriget.