Hudterapeutens avrådan: ”Vill inte ha frätskador på köpet”

Lätt att luras i skönhetsdjungeln • ”Många vill köpa billigt”

Hur vet vi egentligen att krämen vi smörjer in oss med är säker? Att färgen vi använder för att färga håret inte är farlig - och går det överhuvudtaget att hitta rätt i den allt spretigare skönhetsdjungeln?

Johanna Lind Bagge, auktoriserad hudterapeut och Olof Holmer, vd för branschorganisationen Kosmetik- och hygienföretagen ser hur näthandeln kan göra det svårt för konsumenterna att hitta schyssta produkter.

GW om ovanliga stölden: ”Inget du säljer på blocket”

Oscar II:s uppstoppade björn från 1800-talet stals vid ett inbrott på Naturmuséet i Kulturhuset i Rättvik natten till i fredags. Leif GW förklarar närmare vad det här är för björn och vem som kan ligga bakom den sällsynta stölden. "Helt klart en man som gjort det här" säger professorn i Nyhetsmorgon.

Meteorologen: Så länge stannar sommarvärmen

Fåglarna är igång och det spirar och grönskar i träden! Meteorolog Ulrika Elvgren har koll på var sommaren startat i landet. De varma temperaturerna fortsätter några dagar men framåt helgen väntar ostadigare väder.

Knarksmuggling mycket större än vad polisen trott

Smugglingen av knark till Sverige är tio gånger större än vad polisen hittills trott. Mellan 100 och 150 ton narkotika smugglas varje år till Sverige enligt en ny rapport från NOA; nationella operativa avdelningen inom polisen. Leif GW ger sin syn på saken.

Här har bostadspriserna stigit mest

Den kraftiga prisuppgången på bostäder har gjort att många kunnat sälja sin bostad med en större vinst än den totala boendekostnaden. Köpte man en bostad för 10 år sen och sålde den i har man i många fall alltså fått betalt för att bo. Det visar en ny rapport från Swedbank som släpps idag. Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna, förklarar även var i landet som priserna har stigit mest.

”Attackerna har fortsatt under natten” – fortsatta oroligheter på Västbanken

Både EU och USA fördömer de senaste dygnens våldsamma händelser i Jerusalem och i Gaza, där oroligheterna fortsatt. Detta efter att Israel slagit till mot 130 mål i Gaza som man säger huvudsakligen tillhör Hamas och islamistiska Jihad. Som ett svar på den raketbeskjutning Israel ska ha utsatts för från palestinskt håll. Igår kom också uppgifter att två israeler dödats efter raketbeskjutning mot södra delarna av landet. Utrikeskorrespondent Terese Cristiansson har senaste uppdateringen.

1600-tals vrak identifierade: ”Var inte skeppen vi trodde”

Nu ska vi avslöja ett av Stockholms stora mysterium, eller åtminstone prata med de som löste det. För hösten 2019 så hittade de två stora vrak på botten vid Vaxholm, vilket ledde till ett stort medieuppbåd och gott om spekulationer om vilka fartyg det kunde vara. Nästan två år senare och många timmar i vattnet och i arkiven senare har vi svaret. Patrik Höglund och Jim Hansson berättar vad de hittade under sina dyk.

GW positiv till polisens elchockvapen: ”Kan rädda liv”

Igår kom nyheten att polisen från och med nästa år kommer bära elchockvapen i så kallade "ingripande"-situationer där våld eller hot om våld föreligger, till exempel om någon bär stickvapen. Detta för att att minska eventuella skador både på poliser och gärningsmän. Något som Leif GW Persson tycker är bra.

De vanligaste symptomen på fibromyalgi

I dag är det internationella fibromyalgidagen och bakgrunden till att vi firar just i dag stavas Florence Nightingale. Florence var en brittisk sjuksköterska född 12 maj 1820 i Florens, Toscana, som drabbades av sjukdomen. Hon räknas som en av grundarna av det moderna sjuksköterskeyrket.
Diana Kadetoff, smärtläkare på Spine center och forskare vid KI och Kim Sandberg som fick fibromyalgi vid 28 års ålder gästar.

Carro får napp - så kommer ni igång med fisket

Enligt en äldre svensk tradition räknas Kristi himmelsfärdsdagen som den första metardagen, detta är ju imorgon men redan i dag så tjuvstartar Carolin fisket tillsammans med sportfiskaren Andreas Ollinen.

Färre utrikesfödda vaccinerar sig ”Vi har varnat för det här”

Just nu pågår massvaccinationen mot covid-19 och tre miljoner svenskar har fått sin första dos. Men utrikesfödda och personer i utsatta områden har halkat efter i vaccinationen. "Vi borde ha gjort det här mycket bättre" säger Ahmed Abdirahman, grundare av stiftelsen The Global Village som jobbar bland annat med social hållbarhet. Ahmed är djupt oroad över detta. "Folk borde skrika om det här, det här kan påverka hösten, vad händer om det blir ett till utbrott, ska man skulle på människor som bor i utsatta områden? Då kommer rasismen öka, tror han.

Max Martin auktionerar ut unik gitarr – för att hjälpa utsatta barn

Den världskända producenten och låtskrivaren Max Martin auktionerar ut en av sina gitarrer. Pengarna ska gå till stiftelsens Musikbojens arbete med musikterapi för svårt utsatta barn och ungdomar med traumatiska upplevelser, svåra sjukdomar, funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa. Martin Stenmarck är artist och ambassadör och Jenny Borthen är styrelseledamot för Musikbojen.

Kawaii - söta recept från japan

I dag skapas det spännade bakverk i studion med Sveriges främsta Kawaii-expert Ai Ventura. Kawaii betyder "sött" på japanaska och alla recept hittar ni på köket.se

Varning för ökad strålning i Tjernobyl: "Kan inte utesluta risken för olycka"

Katastrofen i Tjernobyl, där en kärnkraftsreaktor havererade 1986, har flera decennier senare visat sig lämna svåra spår som inte försvinner. Nu, 35 år senare är explosionen en ständig påverkan på miljontals människors liv, och nu håller något på att hända i dem begravda resterna. Enligt mätinstrument har strålningen blivit starkare senaste tiden. Och nu varnar myndigheterna att man inte kan "utesluta risken för en olycka".

Så går det med vaccinationen på olika håll i landet

Massvaccinationerna är sedan några dagar inne i fas 4, alltså den sista fasen då alla personer som är 18-59 år ska kunna vaccinera sig. Men hur går det egentligen med detta på olika håll i landet? Och hur skiljer sig de olika regionala strategierna åt då det handlar om att få folk att vaccinera sig? Vaccinsamordnare från tre olika regioner berättar om vaccinationsläget.

Raketer avfyrade mot Jerusalem: "Spänt läge"

Vi vänder oss till Jerusalem där oroligheterna fortsätter. Detta efter att flera raketer avfyrades mot staden, och det är den terrorstämplade organisationen Hamas som uppges ligga bakom attacken. Vår mellanösternkorrespondent, Terese Cristiansson ger oss en uppdatering kring det spända läget.

Stroke ökar bland yngre män: ”Ett akut livshotande tillstånd”

Stroke och hjärtsvikt har blivit vanligare bland män under 40, visar en ny studie som har publicerats i Journal of Internal Medicine. Bland män födda på 70-talet var det betydligt fler som hade fått nån av de här sjukdomarna innan de fyllde 40, jämfört med män födda på 50-talet. Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, berättar hur man ska kunna förhindra detta.

Expertens viktiga råd inför utlandsresa i sommar

På lördag öppnar Grekland genom att lyfta reserestriktionerna för dig som är vaccinerad eller kan uppvisa ett negativt covidtest från de senaste 72 timmarna. Men vad är det som gäller på resmålet? Konsumentvägledaren vid Sveriges Konsumenter, Maria Wiezell svarar.