Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheter

TV4Nyheternas grundare Lars Weiss är död

Blev 75 år • Nyhetschefen: ”Han var en visionär”

Uppdaterad: Publicerad:

TV4Nyheternas grundare Lars Weiss har avlidit efter en tids sjukdom. Han somnade in i närvaron av sin familj. Det bekräftar hans anhöriga för TV4Nyheterna på tisdagen.

– Det är en stor förlust. Han skapade tv-historia, säger nyhetschef Fredrick Malmberg.

Fredrick Malmberg berättar att Lars Weiss fungerade som en mentor åt honom och många andra.

– Han lyckades skapa något som är svårt, en nybyggaranda och något som kallas ”TV4-andan”, som innebär ett lagarbete, där alla är viktiga och det var unikt. Det höjde statusen på alla som var med i produktionen.

Kollegan Bengt Magnusson säger att det är med stor sorg och bestörtning han tar emot beskedet om Weiss bortgång. Han minns Lars Weiss med glädje:

– Jag visste att han skulle hålla journalistikens fana högt. Han var något av en journalistikens cowboy. Det var glädje och han stöttade alltid sina kollegor, säger Bengt Magnusson.

Lars Weiss hade en lång karriär inom mediebranschen

Lars Weiss föddes i Linköping 1946 och hade en lång och framgångsrik karriär inom mediebranschen. På 70- och 80-talet arbetade han på Aftonbladet och Sveriges radio, bland annat som utrikeskorrespondent i Paris och Washington. 1989 tog han steget över till SVT där han var chef för nyhetsprogrammet Aktuellt – men lämnade efter ett år för att starta nyhetsverksamheten på TV4.

På TV4 arbetade han i ungefär tio år som nyhetschef och programdirektör. Under sin karriär skrev Weiss även ett antal böcker – bland annat om saknaden efter sin son som dog i en bilolycka i Irak 2002.

Lars Weiss blev 75 år.

I spelaren ovan berättar nyhetschef Fredrick Malmberg hur han minns Weiss.

Relaterat