Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Utsatthet i skolan ökar mest för flickor i årskurs 3-6 visar ny rapport

Friendsrapporten 2022 • Samlat in data i tio års tid

Uppdaterad: Publicerad:

Idag släpper barnrättsorganisationen Friends sin årliga rapport om barns utsatthet och mobbning i skolan. Sedan starten har organisationen samlat in över 230 000 elevsvar och nära 30 000 svar från skolpersonal som utgör grunden för årets rapport.

Utsattheten går ner i åldrarna
Årets rapport har ett stort fokus på tio års analys och data som visar på den största försämringen för tjejer i årskurs 3-6 när det bland annat gäller kränkningar på nätet. Ökningen har gått från 21 till 29 procent och dessa elever känner sig dessutom mest ensamma i skolan.

Det kan vända trenden
Rapporten visar även att skolans huvudmän inte lyckas med att motivera och engagera personalen i arbetet med likabehandlingsfrågor.
– Tydligare ansvarsutkrävande och riktlinjer från Skolverket kan ändra på detta, säger organisationens generalsekreterare Maja Frankel i Nyhetsmorgon.

Hör Friends egna ord om rapporten i spelaren ovan.

Relaterat
Ny rapport: Unga tjejer mer utsatta för mobbing

Ny rapport: Unga tjejer mer utsatta för mobbing