Allt sämre simkunnighet i Sverige

”Pinsamt som vuxen att inte kunna simma”

Endast 14 % av Sveriges vuxna har testat sin simkunnighet sedan förra sommaren. En undersökning som YouGov genomfört på uppdrag av Svensk Simidrott, visar att 86 % i åldern 18 år eller äldre, tror sig vara simkunniga. Av dem som är simkunniga är det dock bara 14 % som har testat att simma 200 meter eller längre sedan förra sommaren.

Tidsbrist, rädsla för vatten, men också att det är pinsamt att inte kunna, är vanliga anledningar till att inte lära sig. Men det finns hjälp att få, trycker Christina Sandin på, som är simkunnighetsansvarig på Svenska Simförbundet.

Idag är jordens förnybara resurser slut för i år

Idag inträffar Earth Overshoot Day, det betyder att vi har använt upp jordens förnybara resurser för år 2021, fem månader innan året är slut. Från och med nu lever vi på lånade resurser. Det här är flera veckor sämre än förra årets då datum 22 augusti. Alexandra Davidsson, Generalsekreterare Medveten Konsumtion, ger oss sina bästa tips på hur vi kan tänka och konsumera mer cirkulärt.

Nytt hjälpmedel för parkinsonsjuka – Mindre doser medicin behövs

Man räknar med att ungefär en av hundra svenskar över 65 år utvecklar Parkinsons sjukdom, en svår sjukdom där vi idag bara klarar att lindra symptomen. Men sedan ett par år finns nya sätt att ta medicinen, och det gör livet lättare. Eva Tiby har levt med Parkinson i 15 år och är en av många vars tillvaro blivit bättre tack vare de nya tillvägagångssätten. Med i studion finns även Dag Nyholm, docent och specialistläkare i neurologi.

112 år sedan den första svenska flygningen

Idag för exakt 112 år sedan, 29 juli 1909, skedde den första flygningen i Sverige. Piloten på den flygningen var fransmannen Georges Legagneux som lyckades flyga cirka 4-5 meter över marken på en sträcka av drygt 1000 meter. Urban Lindstedt, journalist och historiepoddare, berättar allt om den första flygningen i Sverige och lite mer om flygets tidiga pionjärer.

Succépoddaren högläser från internetforum som levebröd

Dagens sommargäst är succépoddaren, Göteborgsprofilen och ståupparen Ina Lundström som bland annat högläser från internetforumet Flashback i sin podd. Ina pratar bland annat om hur idéen till podden uppstod och hur svensk matkultur skiljer sig från den i Asien.

Så blir du en blomsterbonde

Carolin Björnerhag och trädgårdsmästaren Linda Schilén visar oss hur man håller igång en sommarodling från Lindas växthus på Överjärva Gård i Solna.

Skeppsvrak kan vara sista spåret av försvunnen stad

I veckan var marinarkeologer nere vid ett vrak som faktiskt för flera år sedan hittades på botten av Mörrumsån och nu ska trä från vraket testas för att se hur gammalt det är. Marinarkeologen Jens Lindström tror att skeppet kan vara från någon gång mellan 1200- och 1600-talet.

Senaste nytt från Tokyo-OS

Sportjournalisten Ida Björnstad ger oss det allra senaste snackisarna från OS i Tokyo. Bland annat pratar hon om värmen som ställer till det för atleterna i Japan, kända idrottsprofiler som ställer sig bakom Simone Biles och några saker du inte visste om OS.

Efter översvämningarna i Sverige: Här blir det mer regn

SMHI har utfärdat klass 1-varningar i stora delar av Gävleborg i dag. Längs med kusten kan det även komma en klass 2-varning, där det väntas komma en månads regn på ett halvt dygn. TV4Vädrets meteorolog Johan Wiksten ger oss det senaste sommarvädret.

25 000 svenskar lever med post-covid

En kartläggning som SVT gjort visar att över 25 000 svenskar fått diagnosen långtidscovid och nu kan man även se att allt fler patienter som har postcovid även drabbas av sjukdomen POTS. Men hur akut frågan är delar läkarkåren, en kartläggning Sveriges radio Ekot gjort visar att bara 7 av 21 regioner har särskilda mottagningar för postcovid och flera regioner saknar fortfarande en plan för hur långtidssjuka ska tas om hand. I studion är Judith Bruchfeld, överläkare och infektionsspecialist vid Karolinska universitetsjukhuset och Cecilia Chrapkowska, läkare som själv lever med långtidscovid.

Miljardären misstänks ha dödat sin fru – nu kommer boken

Från Nyhetsmorgon 18 juli 2021. Norska miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen försvann spårlöst år 2018. Polisen misstänker nu att hennes make, Tom Hagen, dödat sin fru i vad som har kommit att bli ett av Norges mest omtalade fall. Nu kommer boken ”Hagenfallet” skriven av journalisterna Kenneth Fossheim och Magnus Braaten.

VM-mästaren i thaiboxning gör proffsdebut i MMA

Josefine ”Thunder” Lindgren Knutsson började med självförsvar när hon var 13 år gammal. Senare kom hon att börja med thaiboxning som hon tog VM-guld i år 2018. Nu vill hon testa något nytt och därför gjort proffsdebut i MMA (Mixed martial arts) och har siktet inställt på världstoppen.

Veckans krimhändelser med Leif GW Persson

Krimprofessorn Leif GW Persson går igenom veckans krimhändelser. Bland annat om rättegången kring mordvapnet i Adrianafallet och barnskjutningen i Flemmingsberg. Dessutom går Leif igenom tidigare fall där brott mot griftefriden har begåtts.