Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Läkaren: Då ska du söka hjälp för dina magproblem

Så motverkar du • svullenhet • förstoppning • diarré

Många lider av magproblem, det kan vara allt ifrån svullen mage till förstoppning. De som har störst problem får ofta diagnosen IBS; Irritabel Bowel Syndrom. Trots att det forskas mycket på IBS vet man ännu inte vad som orsakar det men man vet vad som kan trigga besvären.

– Framför allt triggas det av stress, sömnbrist och stillasittande livsstil, säger läkare Rana Eizad. Hon driver Instagramkontot "Magdoktorn" där hon ger tips på saker du kan göra om du besväras av magproblem, till exempel vad man kan äta och sådant man ska undvika.

Vad som hjälper mot magproblem kan skilja sig mycket beroende på vilka symptom du har. Har du diarrébesvär ska du inte häva i dig massa kaffe men om du har IBS med förstoppningsbesvär kan du använda kaffe för att sätta i gång magen, förklarar Rana Eisad. Har du problem med tarmen hjälper det nämligen att hålla i gång och tömma den regelbundet.
– Mitt fina sätt att säga att man ska gå på toaletten och bajsa helt enkelt, säger hon.

Trots att det finns mycket man kan göra själv för att ta hand om sin mage bör man söka vård om problemen påverkar din vardag så du inte kan leva ett normalt liv.

Det finns mycket man kan göra för att själv ta hand om sin mage – men ibland behöver man söka vård. Men när? Se läkaren svara på frågan i klippet.

Magdoktorns bästa tips: "Töm tarmen regelbundet"

Magdoktorns bästa tips: "Töm tarmen regelbundet"

”Kan bara gå på toa var tredje vecka – vad ska jag göra?”

”Kan bara gå på toa var tredje vecka – vad ska jag göra?”