Extern länk
Början på sidans innehåll

Kalla fakta

Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare...

Här bryter Wagnersoldaterna mot de interna reglerna: ”Lockar andra”

Unik fil kartlägger 8 000 kopplade till ökända milisen • Poserar öppet på sociala medier

Uppdaterad: Publicerad:

Wagnerfilen som Kalla fakta tagit del av visar hur legosoldater i den ökända Wagnergruppen poserar som influencers i sociala medier.

Det handlar om att visa upp en viss livsstil, enligt den seniora underrättelseanalytikern Joseph Jones.

– Bilderna finns där för att locka andra att gå med i Wagner, säger han till Kalla fakta.

Wagnergruppen har regler som säger att legosoldaternas konton på sociala medier ska raderas.

Men trots det publicerar många bilder där de poserar med vapen och visar upp sin livsstil. De visar till exempel en legosoldat som varit med Wagnergruppen i Syrien och i en milis i östra Ukraina.

– Han är en befälhavare i en undergrupp till Wagner som kallas Karpaterna. Han är kosack och kommer från området Rostov-on-Don, säger Jospeh Jones.

Blir en typ av influencers

Enligt Joseph Jones blir vissa Wagnersoldater på det här sättet en typ av influencers som kan motivera nya rekryter att ta värvning. I vissa fall från den ryska armén.

– Den genomsnittliga legosoldaten skulle tycka att det här ser coolt ut. Att jag vill vara den personen som har det där specifika vapnet. Det finns där för att locka andra att ansluta sig till Wagnergruppen, säger Joseph Jones.

Maktkamp med militären

På Wagnergruppens rekryteringssida på Telegram går det att se hur bilderna har effekt.

Personer som säger sig strida för den ryska militären frågar där om de kan gå med i Wagner.

Svaret är att de i så fall först behöver lämna den ryska militären. Dragkampen om rekryter är en del av maktkampen mellan Wagnergruppen och den ryska militären.

Kalla Fakta kommer löpande att publicera material från Wagnerfilen som redaktionen fått tillgång till via företaget Paliscope. Här kan du se alla delar som hittills publicerats.

Fakta Wagnergruppen

Den privata armén med legosoldater har använts vid annekteringen av Krimhalvön, i Syrien och i flera konflikttyngda länder i Afrika.

Deras brutala metoder i anfallskriget mot Ukraina har chockat världen.

Chef över gruppen är Jevgenij Prigozjin, rysk krögare och oligark som tidigare har haft tydliga kopplingar till Vladimir Putin.

Relaterat
Detta är ”Wagnerfilen”

Detta är ”Wagnerfilen”

Kalla faktas reporter om unik sammanställning av Wagnergruppen: "Livsstilen lockar många"

Kalla faktas reporter om unik sammanställning av Wagnergruppen: "Livsstilen lockar många"