Sedan invasionen i Ukraina start har västvärldens svar varit sanktioner – med målet att dränera den ryska statskassan.
Ryssland har redan stora budgetunderskott, men många sanktioner kommer få full effekt under det här året, berättar Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan.
– Vi kommer få se större och större budgetunderskott och mer ekonomiska problem för Ryssland i år, säger han.
Rysslands två stora inkomstkällor är olja och gas och det är framför allt där sanktionerna har bitit. EU köper inte längre gas från Ryssland på samma sätt som tidigare och oljan har fått ett pristak. Nu är ett elfte sanktionspaket från EU på väg och i förra veckan enades G7-länderna om att skärpta sanktioner, allt för att få stopp på den ryska krigsmaskinen.
– De två stora inkomstkällorna har försvunnit och sen har handeln blivit krångligare i största allmänhet för Ryssland, för vi har också sanktioner på vilka varor vi säljer till Ryssland. Det biter ganska hårt, säger Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan.
Så påverkas det ryska folket
Bland befolkningen är det främst den välbeställda övre medelklassen som har fått ändra sina vanor på grund av sanktionerna.
– Man kan inte resa som man gjorde tidigare till EU-länder, huset på Rivieran man kanske hade. Men det handlar om den välbeställda övre medelklassen i storstäderna. Att köpa europeiska lyxbilar eller teknologiska varor eller titta på Netflix, sådant har vi så att säga sanktionerat.
– Men sakta men säkert kommer den ryska befolkningen få allt sämre inkomster ju längre det här pågår, fortsätter han.
Full effekt det här året
Det finns en viss fördröjning när det gäller effekterna av sanktionerna mot Ryssland, säger Torbjörn Becker.
– Vi ska komma ihåg att många av de sanktionerna som vi beslutade förra året kommer få full effekt under det här året. Så jag tror att vi kommer få se större och större budgetunderskott och mer ekonomiska problem för Ryssland i år än vad man har haft tidigare, säger han.
Ryssland har stora budgetunderskott. Bara de fyra första månaderna av kriget låg underskottet på 44 miljarder dollar, berättar Torbjörn Becker, och Ryssland tar redan från sparkassan. Men när de pengarna tar slut finns det sätt att få fram mer pengar.
– Vi kommer inte se ett tydligt stopp när pengarna tar slut utan det handlar om politiska prioriteringar. Deras reserver kommer att ta slut. Men då är frågan, vad gör vi när de tar slut? Då kan vi höja intäkterna genom att beskatta företag eller hushåll mer, eller så kan vi ge lägre pensioner, inte satsa på sjukvård, skolor och så vidare.