Nya hårdare coronaråd i ytterligare tre regioner

Kraftig ökning av antalet smittade ligger bakom beslutet.

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med smittskyddsläkare beslutat att skärpa restriktionerna i Stockholms län, Västra Götalands län och Östergötlands län .

De nya råden börjar gälla i dag och fram till 19 november, men kan förlängas.

Anledningen är att antalet smittade i de tre regionerna har ökat kraftigt den senaste tiden. Framförallt är det att antalet personer som behöver sjukhusvård har ökat som oroar myndigheterna.

Dessutom har antalet smittade på äldreboende ökat.

Råden för invånare i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland:

  • Avstå från att vistas i inomhus som butiker, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Barn födda 2005 och senare är undantagna.

  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Undvik fester och liknande. Nödvändig närkontakt, som vårdbesök, omfattas inte.

Råd till butiker, idrottsanläggningar och arbetsplatser:

  • Vidta åtgärder så att alla kan följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Till exempel genom att minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Exempelvis arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

I Uppsala län och Skåne län gäller redan lokala allmänna råd.

Följ liverapporteringen från Folkhälsomyndighetens presskonferens ovan.

Relaterat


Program från TV4