Nyhetstema

Afrika - i virusets spår

Här hittar du alla reportage från Terese Cristianssons och Felix Larnös resa i Afrika.

Här hittar du alla reportage från Terese Cristianssons och Felix Larnös resa i Afrika.

Fortfarande ont om munskydd på gatorna i Tanzania

”Vi ryggade tillbaka av att se alla nakna ansikten trängas i små utrymmen”

TV4Nyheternas team Terese Cristiansson och Felix Larnö reser genom Afrika - i virusets spår.
Så här skriver Terese efter ett besök i staden Arusha i Tanzania.

-Vill ni ha munskydd? frågar läkaren, som vi möter på ett kontor långt utanför sjukhusområdet i norra Tanzania.
-Nej, tack vi har många egna, svarar vi.
Han drar fram en låda under bordet och tar ett nytt munskydd till sig själv. Han ler stort.
-För bara några veckor sedan hade jag inte kunnat ha en låda med munskydd här, det gick bara att ha på sjukhusen.

Vid ett annat tillfälle besöker jag och fotograf Felix Larnö en marknad i staden Arusha, inte långt från Kilimanjaro. Bland de färgglada frukterna, doftande kryddorna och all världens grejer som kan tänkas till ett hushåll frågar jag om någon säljer munskydd.
Nej, absolut inte, blir svaret.
Munskyddsfrågan har som vi alla vet varit stor i Sverige under pandemin. Är munskydd bra, dåligt, rent av farliga, kan de rädda liv? I Tanzania har munskyddproblematiken varit på en annan nivå.

Corona ansågs inte vara ett problem

Länge menade Tanzanias nyligen avlidne president Magufuli att munskydd inte skulle användas, eftersom corona inte var ett problem i Tanzania. Slutligen sade han att det gick att använda lokalt producerade munskydd. Många berättar för oss att de som bar munskydd under den perioden blev uttittade, ibland även utskällda. Folk vågade inte täcka ansiktet för att det skulle tolkas som regeringskritik.
Men det går snabbt i Tanzania och den nya president Mama Samia tillsatte strax efter sitt tillträde, en expertgrupp som ska titta på landets coronastrategi. Hon har själv haft munskydd på vissa bilder.

Så plötsligt syns människor med munskydd på kontor, hotell och flygplatser Men på trånga bussar, marknadsplatser och i affärer har fortfarande nästan inga människor munskydd.
Både jag och Felix ryggade tillbaka av att se alla nakna ansikten trängas i små utrymmen. För till skillnad från Sverige är inte heller social distans särskilt existerande.
Men det fick oss också att längta efter den dag när vi återigen kan se folks munnar, helst glada men till och med de sura var vi än är.

Se bilder från Arusha i spelaren ovan

Så påverkas Afrika av pandemin: ”Verkar som våldet ökat”

Den senaste tiden har vi kunnat följa TV4-Nyheternas team och deras resa "Afrika- i virusets spår", där de sett hur länder drabbats av coronaviruset, såväl sjukdomen som restriktionerna. Nu är utrikeskorrespondenten Terese Christiansson och fotografen Felix Larnö tillbaka för att berätta om sina upplevelser.

Korruptionen i landet föder konspirationsteorier om viruset

Demokratiska republiken Kongo är djupt sargat av en evigt pågående konflikt, korruption och fattigdom. Spädbarnsdödlighet, malaria, ebola, hotande svält och barn utan utbildning är betydligt större problem än covid-19. Nu kämpar nationen för att utbilda invånarna om viruset, men konspirationsteorier får lätt fäste hos den unga befolkningen.

Bar munskyddet fel – fördes bort av polis

Trots att det bara är 317 personer som dött av covid-19 i Rwanda, enligt officiella siffror, har restriktionerna varit mycket tuffa. Och de som har brutit mot reglerna har straffas hårt.

Våra utsända Terese Cristiansson och Felix Larnö har mött två av de som drabbats, bara för att de hade munskyddet fel.

Sydafrika värst coviddrabbat i Afrika

Covid-19 har drabbat hela Afrika men värst är det i Sydafrika. Där har 53 000 människor dött vilket är 30 procent av alla döda i Afrika.
TV4:s utrikesreporter Lisa Grenfors ger oss en bild av coronaläget på den afrikanska kontinenten.

Framgångsrikt vaccinationsprogram i Rwanda: ”Lyckats vaccinera många”

Rwanda är det land i Afrika som klarat av att hålla ner antalet sjuka i covid-19 bäst. Drygt 23 000 sjukdomsfall och 316 dödsfall har hittills konstaterats i landet, som har drygt 12 miljoner invånare. Rwanda ligger också i framkant när det gäller vaccinering. Terese Cristiansson rapporterar direkt från Kigali.

Här tror de på ångterapi – i stället för medicin: ”Botar covid väldigt bra”

Tanzania har blivit känt för att de sagt att ångterapi fungerar som medicin mot covid-19. Men det finns inga vetenskapliga bevis som stöder att det skulle kunna hjälpa. Vårt team Terese Cristiansson och Felix Larnö har mött en av de kvinnor som gör röran som används i ångterapin samt besökt en ångbastu på ett av sjukhusen.

Här är det tomt på tvättstationerna - TV4:s team om covid-19 i Tanzania

TV4Nyheternas team, Terese Cristiansson och Felix Larnö, reser i Afrika och skildrar hur covid-19 drabbat olika länder. I Tanzania har det inte införts restriktioner för att tackla den rådande pandemin men de åtgärder som gjorts verkar befolkningen inte bry sig om.

Se utrikeskorrespondenten berätta mer i klippet ovan.

Tanzania hårt drabbat av pandemin: ”Kurerar med örter och ångbastu”

TV4Nyheternas utrikesreporter Terese Cristiansson och fotograf Felix Larnö reser Afrika runt i virusets spår. Idag rapporterar de om läget i det hårt corona-drabbade Tanzania. Den starkt pandemiförnekande, presidenten John Magufuli har nyligen dött och ersatts med en ny kvinnlig president, Samia Suluhu Hassan, som har tagit upp det tidigare förbjudna samtalsämnet men pandemiförnekelsen lever kvar.

”När presidenten nämnde ordet covid blev många förbluffade”

Under ett par veckors tid reser TV4Nyheternas utrikeskorrespondent Terese Cristiansson, tillsammans med fotograf Felix Larnö, runt i Afrika för att bevaka följderna av coronavirusets obönhörliga framfart. Första stoppet är Tanzania, där existensen covid-19 länge förnekades av presidenten och där munskydd ett tag var förbjudet.