Extern länk
Början på sidans innehåll

Sport

Spelarfacket agerar efter snuslarmet: ”Det finns en hög grad av oro”

Allt fler engelska fotbollsproffs snusar • Ska kartlägga beroendet

Uppdaterad: Publicerad:

Att fler engelska fotbollsproffs snusar.
Nu startar spelarfacket en utredning för att ta reda på hur vanligt beroendet är.
– Det finns en hög grad av oro inom fotbollen om spelare som använder snus, säger Dr Daniel Read.

Jack Grealish, Wayne Rooney, Jamie Vardy – och eventuellt många fler. Sverige har en lång snustradition bakom sig men de senaste åren har det även blivit allt vanligare i England och bland landets fotbollsstjärnor.

Snusbruket fick det spelarfacket PFA att i mars larma om att flera spelare genomgår behandling för att få bukt med sin beroende.

Nu vill PFA utreda hur pass vanligt snusandet egentligen är samt öka medvetenheten om dess negativa hälsoeffekter, rapporterar BBC.

Dr Daniel Read, vid Institute for Sport Business vid Loughborough University London, leder studien.

– Det finns en hög grad av oro inom fotbollen om spelare som använder snus och den potentiella inverkan detta kan ha på deras välfärd. Genom det här projektet med PFA hoppas vi kunna lära oss mer från spelarnas perspektiv för att bättre stödja deras fysiska och mentala välbefinnande, säger han till BBC.

Negativa effekter

De första resultaten från studien kommer att presenteras senare i år.

– Genom våra samtal med spelare och deras klubbar är vi medvetna om att det finns en ökning av användandet av snus under matcher. Vi vill använda forskning som denna för att bättre förstå den trenden, spelarnas motivation och hur medvetna de är om riskerna, säger Dr Michael Bennett.

– Vi kan sedan använda den kunskapen för att säkerställa att medlemmarna är medvetna om de negativa effekter som kan förknippas med snusanvändning, fortsätter han.

BBC skriver hjärtsjukdomar och munsjukdomar kopplas till snus, som i dag är lagligt att bruka men olagligt att sälja i Storbritannien.

Relaterat
Skatten på snus sänks nästa år – så mycket billigare blir dosan

Skatten på snus sänks nästa år – så mycket billigare blir dosan