Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Här är saffranet du INTE ska köpa: ”Väldig skillnad på kvaliteten”

Råd & Rön har testat saffranet i handeln • De är bäst och sämst

Uppdaterad: Publicerad:

I adventstid skjuter saffranskonsumtionen i höjden. Men den lilla påsen är inte direkt billig. Saffran är en av de dyraste kryddor som finns. Den lilla pistillen som kommer från krokusblomman måste plockas för hand och det krävs mellan 100 000-150 000 krokusar för att utvinna ett kilo saffran. Därav kan man förstås förstå det höga priset. Men får vi verkligen alltid valuta för pengarna? Konsumentguiden Råd & Rön har testat saffranet i handeln – och resultatet visar på stora kvalitetsskillnader.

–Färgen, smaken och doften på saffran kan mätas i labb - och det har vi gjort, berättar Ronny Karlsson som är testchef på Råd & Rön.

Matjättarnas saffran sämst i test

–På den här var det dubbelfel! Dels var det för lite i påsen, vi är lurade på mängden saffran och det är allvarligt. Ännu mer allvarligt var att det var väldigt låg kvalitet på saffranen, säger Ronny om ett av varumärkena.

Testet visar att flera av matjättarnas saffran hamnar på listan över sämst i test. Men testet visar också vilket saffran du ska satsa på.

–Det är en otrolig skillnad! De här är så bra att man pratar om att införa en superklass, säger Ronny.

Relaterat
Därför kan kvaliteten på saffranet skilja sig åt

Därför kan kvaliteten på saffranet skilja sig åt