Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

15-åringen döms för skolattacken i Eslöv – knivhögg lärare

Hade utsett elever han ville döda • Filmade dådet

Uppdaterad: Publicerad:

Under onsdagen kom domen mot den 15-åring i Eslöv som knivhögg en lärare och satte hela skolan i skräck på höstterminens andra dag. Han döms till sluten ungdomsvård i två år och sex månader, skriver Lunds tingsrätt i ett pressmeddelande. 15-åringen ska betala skadestånd med sammanlagt drygt 480 000 kr till elever och personal på skolan samt den polis som han utsatt för hot.

Enligt tingsrätten är omständigheterna så försvårande att straffet hade bestämts till livstids fängelse om gärningsmannen hade varit över 21 år.

När han inledde skolattacken bar han skelettmask och hjälm på huvudet med påslagen kamera för att livesända på nätet. Han hade antecknat i vilka klasser det fanns många muslimer och pridesympatisörer, det vill säga tilltänkta offer.

Knivhögg lärare

Läraren som råkade komma i 15-åringens väg denna augustimorgon fick ett djupt knivhugg i magen och skadades allvarligt. Fler på skolan skulle skadas eller dödas enligt pojkens ursprungsplan, men när läraren segnat ner ändrade han sig, har han berättat efteråt.

Lunds tingsrätt har redan kommit fram till att pojken gjort sig skyldig till mordförsök på läraren och för grovt hot mot tjänsteman, det vill säga mot den polis som avväpnade honom efter attacken. Han anses också skyldig till större delen av de övriga grova hot mot skolkamrater och skolpersonal som han åtalades för.

Se mer om domen i spelaren ovan.

Relaterat
Lapidus om Eslövsdomen: Ser hur människor ensamradikaliseras

Lapidus om Eslövsdomen: Ser hur människor ensamradikaliseras

Gör två tummar upp – sedan inleder 15-åringen den blodiga skolattacken

Gör två tummar upp – sedan inleder 15-åringen den blodiga skolattacken