Extern länk
Början på sidans innehåll

Falska betyg

Falska betyg

Kalla Fakta granskar ett väletablerat utbildningsföretag med goda ekonomiska anledningar att ge godkända betyg även till elever som inte deltagit i kurserna. Här kan du se alla reaktioner, kommentarer och uppföljningar efter avslöjandet. Här kan du läsa allt om Kalla Faktas program Falska betyg.

Läraren: 50-60 procent av betygen blev fel

Kalla fakta avslöjar – skola fakturerade skattebetalarna för falska betyg

Uppdaterad: Publicerad:

Richard Huss är en före detta lärare på Bergstrands utbildningar, den vuxenskola som Kalla Fakta granskat under en tid. Under granskningen har brister i undervisningen och felaktiga betyg framkommit.

– 50-60 procent av betygen jag satte blev fel, säger Richard Huss.

Det är ett väletablerat utbildningsföretag med goda ekonomiska anledningar att ge godkända betyg även till elever som inte deltagit i kurserna. För varje elev som får godkända betyg av skolan, får Bergstrands utbildningar nära 90 000 kronor.

Enligt Richard kände han sig pressad till att dela ut godkända betyg, även om de i grunden var felaktiga, menar han.

– Det som sades var att det skolan fick betalt för, var elever som fick godkända betyg. Så icke-godkända betyg ville man inte ge ut, säger han.

Vd:n svarar på kritiken

Skolans vd Annelee Bergstrand meddelar att åtgärder har satts in, samtidigt som hon beklagar att felaktiga betyg har delats ut, skriver hon i ett mejl till TV4.

– Det är oacceptabelt och beklagligt, eftersom det är helt emot våra regler, riktlinjer och rutiner. När omfattningen blev känd för oss i den centrala ledningen vidtog vi omedelbart åtgärder, skriver hon.

I spelaren ovan: Den före detta läraren om betygssättningen.

Du kan se hela programmet Falska betyg på TV4 Play och på TV4 den 31 januari kl. 21.00

Relaterat
Azhi fick falska betyg – i kurser han aldrig läst

Azhi fick falska betyg – i kurser han aldrig läst

Här uppmanas Azhi att vilseleda myndigheten – av skolans vd

Här uppmanas Azhi att vilseleda myndigheten – av skolans vd