Extern länk
Början på sidans innehåll

Kalla fakta

Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare...

Badhuskungens magplask: Ljög i cv – under miljardaffärer med kommuner

”Så oseriöst det bara kan bli” • Blev doktor i mikrobiologi – i Argentina

Uppdaterad:Publicerad:

Mille Örnmark, vd på företaget We Group, har anlitats av flera svenska kommuner i samband med byggen av simhallar värda miljarder.
Men i samband med upphandlingarna har han ljugit om sin bakgrund, avslöjar Kalla fakta.
Det finns inga belägg för att han har varit doktor i kemi och mikrobiologi.
– Det är ju fruktansvärt. Det är så oseriöst det bara kan bli, säger Karin Nilsson, tidigare fastighetschef i Tingsryds kommun.

We Group var ansvarigt för bygget av en simhall i Kirunas nya stadskärna, ett projekt som blivit kraftigt försenat och nu kostat flera hundra miljoner mer än den prognos som gjordes inledningsvis.

Kalla faktas kartläggning visar hur ett stort antal kommuner använt We Group som konsult, i en eller flera roller, i simhallsbyggen som kostat miljarder.

I de meriter Mille Örnmark lämnat vid upphandlingarna finns uppgifter som är felaktiga eller inte går att styrka. Till exempel går det inte att finna belägg för påståenden om att han varit doktor i kemi och mikrobiologi.

”Jag bryr mig inte”

– Du frågade om min avhandling et cetera, det är privat egendom. Jag kommer aldrig skicka dig mitt material, du får säga vad du vill, jag bryr mig inte, svarar Mille Örnmark Kalla Fakta när han första gången får frågor om sin påstådda kompetens.

Senare uppger han sig ha blivit doktor i Argentina och Portugal men presenterar inga belägg för TV4.

I andra cv:n till kommuner har han angett olika examina och utbildningar i ett flertal ämnen, som inte finns vid en sökning i lärosätenas arkiv.

– Om man från egen sida försöker följa alla spelregler som man har i den kommunala organisationen med lagar och offentlig upphandling så förväntar man sig ju att man ska kunna bemötas av seriösa motparter, säger Karin Nilsson före detta fastighetschef på Tingsryds kommun.

Efter Kalla faktas intervjuer uppger nu bolaget att Mille Örnmark enbart har en gymnasieexamen och att man omgående kommer att se över och uppdatera uppgifter i CV.

Här kan du se hela granskningen om badhuskungen.

Relaterat