Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

M efter uppgörelsen: ”Kollaps i invandringspolitiken”

I september meddelade Miljöpartiet att man inte uteslöt att lämna regeringssamarbetet, efter besvikelse över Socialdemokraternas förslag om en ny migrationspolitik. Under onsdagen kom nya besked från de två regeringspartierna, och flera nya förslag till Migrationsöverenskommelsen.

Uppdaterad: Publicerad:

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och justitieminister Morgan Johansson (S) har lämnat besked om Migrationsuppgörelsen. Bland förslagen, som nu är skickade på remiss, finns frågan om att tidsbestämma uppehållstillstånd till tre år. För att personer ska få permanent uppehållstillstånd ska det krävas försörjning och kunskap i språk och samhällskunskap.

Man föreslår samtidigt lättnader i gymnasielagen och lättnader i kraven på försörjning. Två frågor som varit viktiga för Miljöpartiet. Socialdemokraterna ställer sig bakom alla av Migrationskommitténs 26 förslag, medan Miljöpartiet ställer sig bakom tre.

Januaripartierna Liberalerna och Centerpartiet ingår inte i uppgörelsen. Oppositionspartiet Moderaterna var inte nöjda med beskedet. De menar att Socialdemokraterna med överenskommelsen kommer att öka invandringen, istället för det motsatta som de haft som linje.

Du hör partiledare Ulf Kristerssons (M) och Justitieminister Morgan Johanssons (S) kommentar i spelaren ovan.

Relaterat
”S har vunnit en delseger” – migrationsförslag skickas på remiss

”S har vunnit en delseger” – migrationsförslag skickas på remiss