Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Förödande regnkatastrof i Italien – varnar för jordskred: “Tusentals evakueras”

Norra Italien drunknar i skyfall • ”Otroligt allvarligt“

Uppdaterad:Publicerad:

I norra Italien fortsätter regnkatastrofen som beskrivs som den värsta översvämningen på 100 år.
Lokala myndigheter varnar nu för jordskred och menar att det finns risk att nya katastrofer kan utlösas.
 
– Situationen är otroligt allvarlig, säger utrikesreporter Filip Jacobson.  

Den italienska regionen Emilia-Romagna har drabbats av extremt hårt väder och massiva regn. TV4 Nyheternas utrikesreporter Filip Jacobson var tidigare i den drabbade regionen men befinner sig nu i Milano, i norra Italien. 

–  Antalet döda är minst 13 men siffran befaras stiga ytterligare, säger han och fortsätter:

– Flera kommuner ligger fortfarande under vatten och igår behövdes ytterligare tusentals människor evakueras.

Nya katastrofer kan utlösas

Två extremsituationer kolliderar då de kraftiga skyfallen mättar marken. Det innebär att nya katastrofer kan utlösas och lokala myndigheter varnar för jordskred. Filip Jacobson pratade tidigare i veckan med Ramona Magno, klimatforskare CNR Florens, som förklarar situationen.

– När det faller för mycket och kraftigt regn på en och samma plats kan inte marken absorbera vattnet som istället rinner längst med ytan, säger hon.

Klimatforskaren förklarar att marken i högre grad haft försämrad förmåga att ta emot regnvattnet efter en långvarig torka där marken är torr, kompakt och hård. 

Jämför katastrofen med jordbävningen 2012  

Stefano Bonaccini, guvernör i Emilia-Romagna, har jämfört katastrofvädret med jordbävningen 2012, som då skakade regionen och skapade omfattande förödelse där 27 människor omkom.  

Under sökarbetet hittar man allt fler människor som drunknat på grund av det kraftiga ovädret. Sökandet efter överlevande och döda fortsätter. 

– Tusentals kan inte återvända hem. Vissa kommuner är under vatten och arbetet fortsätter, dels med att sätta människor i säkerhet eftersom man inte vet om det kommer nya jordskred, säger Filip Jakobson och fortsätter:  

– I andra städer som Bologna till exempel har tusentals människor anmält sig som frivilliga för att städa upp. Med dessa stora översvämningar kommer också lera. Det är lera överallt.  

Se klippet ovan där Filip Jacobson rapporterar från norra Italien

Relaterat