Extern länk
Början på sidans innehåll

Efter fem

Efter fem

Intervjuer, senaste nyheterna och snackisarna varje vardag 17 till 19 och varje söndag 17 till 20. Intervjuer, nyheter och snackisar. Vardagar 17–19 och söndagar 17–20.

Trebarnspappan Fredrik dödades när han försökte hindra ett mord

”Han tyckte att det var att vara människa att ingripa”

Fredrik Andersson blev bara 54 år gammal. För snart ett år sedan ingrep han i ett försök att förhindra en skottlossning och sköts själv till döds.

Det var i mars förra året som en maskerad, då 16 år gammal pojke, gick in på ett gym i centrala Stockholm bärande vapen. Den tilltänkta måltavlan var en fyrtioårig man som är medlem i mc-gänget Bandidos. Men Fredrik Andersson som råkade vara på samma plats försökte gå emellan, och i tumultet som uppstod blev han själv skjuten. Två dagar senare avled han på sjukhus av sina skador.

I torsdags inleddes rättegången för mordet på Fredrik, där fyra män står åtalade. En av dem är den då sextonåriga skytten, som åtalas för mord och mordförsök. De andra tre åtalas för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök.

–Fredrik var en vänsäll kamrat, handlingskraftig, han fick saker gjorda. Han var alltid den första som kom när någon bad om flytthjälp och han var ute och nattvandrade i närområdet, berättar Fredriks vän Rasmus Dahlstedt om sin kamrat.

Vännen beskriver året efter Fredriks död och upplevelsen av rättegången som oerhört svår. Tillsammans med Fredriks familj har han varit med och startat en fond till vännens minne, där ett pris varje år på Fredriks dödsdag ska tilldelas en person som i ord eller handling visat civilkurage och mod, likt det Fredrik hade.

–Fredrik visade den godhet som många politiker och andra bara pratar om. Han tyckte att det var att vara människa att ingripa.

Se klippet i spelaren ovan.

Gängvåldets oskyldiga offer – Fredrik Andersson sköts av misstag

Gängvåldets oskyldiga offer – Fredrik Andersson sköts av misstag