Antalet döda i skoterolyckor har fördubblats

Tolv omkomna hittills i år • Rekordförsäljning av snöskotrar under pandemin

Det har varit en ovanligt mörk skotersäsong i år. Trots att säsongen ännu inte är slut, har antalet omkomna i skotertrafiken fördubblats.

De senaste 15 åren har mellan fem till sex personer i Sverige omkommit i skotertrafiken varje vinter. Men i år har den siffran alltså fördubblats, då det hittills är tolv personer som omkommit runt om i landet.

Det senaste dödsfallet inträffade under lördagskvällen då en man i 50-årsåldern dog efter en skoterolycka i Åre. En kvinna togs med ambulanshelikopter till sjukhus med allvarliga skador. Båda mannen och kvinnan är hemmahörande i Norge.

På räddningstjänsten i Gällivare har man den senaste månaden fått rycka ut på två allvarliga olyckor, varav en med dödlig utgång.

– Blir vi kallade så är det är ofta skador hos föraren som uppkommit för att man kört in i nåt hinder. Det kan vara träd, vajer från elledning, en sten.

Sveriges snöskoterråd tror att pandemin kan ha bidragit till att allt fler börjat upptäcka tjusningen med snöskoter, Säger insatsledare Johan Svensson.

– Vi har en rekordförsäljning av snöskotrar, det kan ha koppling till att vi i pandemiåren rör oss mer i naturen och skotern är väldigt populär i Norra sverige framför allt. Men i år har vi kört skoter i nästan hela Sverige, säger Per-Olov Wikberg, samordnare nationella snöskoterrådet.

Se de olika faktorerna för ökningen av olyckor i spelaren ovan.