Mathilda fick POTS efter covid-19: ”Innan var jag fullt frisk”

Covid-19 kan utlösa allvarliga sjukdomen POTS • Drabbar främst kvinnor

På Karolinska universitetssjukhusets mottagning för långtidssjuka i
covid-19 har det nu visat sig att covid-19 kan utlösa en annan allvarlig
sjukdom, POTS, som bland annat orsakar hjärtproblem och leder till svåra besvär
i vardagen.

Hittills har mottagningen tagit emot drygt 100 patienter som inte legat på
sjukhus för covid-19, de flesta av dem kvinnor mellan 25-45 år. Av dessa har 15
redan fått diagnosen POTS, och ytterligare 50 är under utredning.  

Mathilda Sundvall fick diagnosen POTS i november.
- Innan covid var jag fullt frisk och hittade på massa kul saker med mina tonårsbarn, nu klarar jag inte ens av att ta en promenad, fruktansvärt att det drabbar fullt friska människor, säger hon i klippet.

Bröderna Norén: ”Amerika är vår tids Jerusalem”

Det finns en fara i att drömma – man riskerar att gå miste om verkligheten, samtidigt som drömmarna leder oss framåt. Musikerna Viktor och Gustaf Norén berättar om sin syn på drömmar i allmänhet, och om Amerika i synnerhet.

Här lockas sjukvårdspersonal med glass och fiskekort

Bräcke kommun testar en annorlunda metod för att få vårdpersonal under sommarperioden i år. Där lockar man med förmåner som gratis boende, glass, hårklippning och fiskekort. Målet är att slippa betala dyra bemanningssjuksköterskor.
Emelie Wennstig, chef för hälso- och sjukvårdspersonal Bräcke: ”Vi försöker tänka nytt och annorlunda”.

Robin Trygg: ”Hade inte sagt till mina föräldrar hur mycket jag älskar dem”

Bergsbestigaren Robin Trygg hade en djärv idé. Han skulle bestiga Mount Everest från nordsidan för att på så vis undvika köerna av klättrare. Men under expeditionen inträffade en fruktansvärd jordbävning som dödade tusentals personer och som kom att påverka Robins syn på livet och klättringen i grunden. ”Så sitter jag där i jordbävningen och för första gången i mitt liv förstår jag att jag nog inte kommer att klara mig.”

Katten Bonus har simmat sig frisk: ”Han vill inte gå upp ur poolen”

Katten Bonus skadades allvarligt av en bilolycka vid påsk förra året. En olycka som skulle kunna ha kostat honom benet. Men nu har han simmat sig frisk via ett ganska speciellt sim-rehabprogram. Bonus matte AnnKatrin Persdotter berättar om den annorlunda vägen till kattens tillfrisknad.

Rekordår för möss – så blir du av med skadedjuren i hemmet

2020 var ett riktigt rekordår för möss. Saneringar av möss ökade med nära 40 procent bara under oktober och november 2020 jämfört med samma period 2019. Värst drabbat var Värmland där det förra året genomfördes 3044 saneringar, en ökning med 171 procent jämfört med föregående år. Även i Blekinge och Skåne har man märkt av en stor ökning. Det visar Anticimex senaste siffror.

”Pojkar blir sjukare än flickor” - Fler allvarliga fall av covid hos barn

Malin Ryd Linder verksamhetschef på barnakutsjukvården på Astrid Lindgrens barnsjukhus berättar hur barn med långtidscovid utreds och vilka riskfaktorer som finns hos barn och unga. Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin, menar att att just den brittiska mutationen är mer smittsam bland bland barn.