Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Bollnäs kan bli först i Sverige med lustgasförbud

Gäller allmän plats • ”Blivit ett väldigt stort bekymmer”

Uppdaterad:Publicerad:

Lustgas som berusningsmedel har blivit allt vanligare bland unga – något som kan ge allvarliga skador.
I Bollnäs kommun planerar man nu att förbjuda lustgas på allmän plats.
– På väldigt kort tid har det blivit ett väldigt stort bekymmer, säger Bosse Wallbäcks, före della biträdande kommunchef.

Lustgas är inte narkotikaklassat och helt lagligt att köpa. Men det finns risker med att använda lustgas som berusningsmedel. Det som skapar berusningen är att hjärnan får syrebrist och det kan ge nervskador, symtom som liknar demens och i ovanliga fall leda till döden.

Bosse Wallbäcks, före detta biträdande kommunchef i Bollnäs, berättar att de ofta hittar tomma patroner på platser där barn och ungdomar ofta rör sig på kvällar och nätter.

– Lustgasen har ju gått lite under radarn. På väldigt kort tid har det blivit ett väldigt stort bekymmer. Den är ju farlig och den vänder sig väldigt mycket till ungdomar, säger han.

Förbudet börjar gälla i sommar

Nu har Bollnäs kommun tagit tag i saken och förbjuder lustgas på allmän plats. Förslaget väntas klubbas igenom vid kommunfullmäktige och i så fall börja gälla i sommar. Förbudet innebär att man måste ha legitima skäl att ha med sig lustgas på allmän plats, precis som knivlagen fungerar, berättar Bosse Wallbäcks.

– Här har det ju uppstått en jättemarknad för att man ganska obrytt vänder sig till ungdomar som en ren partydrog.

– Personligen hoppas jag att man reglerar försäljningen av lustgas på nationella nivå. Men vi har ju valt att som ett första steg inför sommaren göra förändringar i våra lokala ordningsstadgar, fortsätter han.

Se hela intervjun här
Se hela intervjun här

Relaterat
Han tog lustgas varje dag i flera veckor – nu sitter han i rullstol

Han tog lustgas varje dag i flera veckor – nu sitter han i rullstol

Livsfarliga partytrenden – även en miljöfara: ”De hittas överallt”

Livsfarliga partytrenden – även en miljöfara: ”De hittas överallt”