Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Staaf: ”Jag som kvinna kränks, hängs ut och nedvärderas”

Ger sin bild av polisledningsskandalen • ”Kan inte vara tyst och passiv”

Uppdaterad: Publicerad:

Den senaste tiden har det riktats skarp kritik mot Sveriges högsta polisledning. Nu vill Linda Staaf, underrättelsechef för polisens nationella operativa avdelning, Noa, ge sin bild av historien.

– Jag vände mig till säkerhetschefen för att jag kände mig utsatt. Det har lett till att jag som kvinna kränks, hängs ut och nedvärderas offentligt. Inte minst på sociala medier, och på felaktiga grunder. Jag kan inte vara tyst och passiv i detta. Om jag som hög polischef och kvinna låter det här ske, vad sänder jag då för signaler till andra utsatta kvinnor? säger Staaf.

Bakgrunden är Expressens avslöjande om en polisanmälan mot Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, där han anklagades för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Anmälan gjordes av polisens nationella säkerhetschef och det utpekade brottsoffret var Linda Staaf. Staaf anser inte att hon utsatts för brott och har själv inte gjort någon anmälan. Åklagare har även valt att inte inleda någon förundersökning.

Anklagelser om jäv

Kritiken har även bestått i anklagelser om jäv vid rekryteringen av Linda Staaf som underrättelsechef på Noa, med tanke på en påstådd relation mellan henne och Mats Löfving. Enligt Staff har de haft en privat men ytlig relation, men de har inte haft något förhållande.

– Jag sökt ett jobb, men ändå så är det jag som sitter här och behöver försvara mina meriter kring en anställning som jag själv inte har fattat beslut om. Jag har inte anställt mig själv, säger Staaf.

Rikspolischefen Anders Thornberg, som också fått kritik för hans agerande, har nu tillsatt en särskild utredare för att göra en ”fullständig genomlysning” av uppgifterna. Nyhetsmorgon har sökt Mats Löfving och Anders Thornberg som avböjt medverkan genom polisens presstjänst.

Relaterat
Staaf tillbakavisar relationsryktet: “Det finns ingen hemlig relation”

Staaf tillbakavisar relationsryktet: “Det finns ingen hemlig relation”

Han ska granska turerna i polisledningen

Han ska granska turerna i polisledningen