Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Akne, skägg och utebliven mens – diagnosen drabbar en av tio tjejer

Kristina: Så lindrade jag mina besvär • Då bör du söka vård

Uppdaterad: Publicerad:

Ökad kroppsbehåring, svajigt humör, akne och svårigheter att bli gravid – samt riskfaktor för en rad allvarliga sjukdomar.
Många känner inte till diagnosen PCOS trots att ungefär var tionde kvinna drabbas.

Ungefär var tionde kvinna diagnostiseras med PCOS, eller Polycystiskt ovarialsyndrom, vilket av läkare främst ses som en riskfaktor att utveckla andra sjukdomar. Trots att den är så vanlig är diagnosen dock okänd för många svenskar.

I nuläget vet man inte mycket om de exakta mekanismerna som ligger bakom PCOS, mer än att det verkar vara genetisk.

– Det finns en ärftlighetskomponent i det hela. Det innebär att man producerar mer manliga könshormoner än andra kvinnor. Balansen blir skev. Det leder till olika konsekvenser i kroppen, säger Helena Kopp Kallner, gynekolog och överläkare vid Danderyd sjukhus, i Nyhetsmorgon.

”Manliga tendenser”

Gynekologen förklarar att den som drabbas av PCOS också får svårare att minska känsligheten för insulin och att faktorerna tillsammans ger olika konsekvenser i kroppen; bland annat att ägglossningen ofta uteblir eller blir väldigt gles.

– Man får mer manliga tendenser till hur könsbehåringen ser ut. En del utvecklar till och med skäggstrån på och under hakan. Det är väl de huvudsakliga symtomen, säger Helena Kopp Kallner.

Kristina Stojanovic fick sin diagnos för tre år sedan, efter att hon slutat med hormonella preventivmedel. Mensen kom att dröja hela 60 dagar och hon drabbades av kraftiga akneutslag.

– Det var först när jag pratade med en kvinna som hade liknande symtom, men också fertilitetsproblematik, som jag blev väldigt orolig och sökte vård, berättar Kristina som aldrig hade hört talas om PCOS tidigare.

Omogna äggblåsor

Hon gick till en gynekolog och berättade om sina besvär. Läkaren upptäckte cystor eller omogna äggblåsor på äggstockarna.

– Vad innebär den för min framtid? Jag blev väldigt orolig. Det blev inte självklart att jag skulle kunna bli med barn. Just den rädslan fanns där och då, säger Kristina.

Helena Kopp Kallner berättar att PCOS-drabbade egentligen har stora chanser att bli med barn, framför allt sent uppe i åldrarna eftersom att man har väldigt många ägg – men att komplikationer kan följa med en graviditet.

Övervikt förvärrar symtomen och gör att man får ännu mer oregelbunden mens. För att få bukt med besvären krävs därför ofta livsstilsförändringar, att äta regelbundet och hålla blodsockret i balans. PCOS-besvären kan också lindras av stresshantering.

– Jag lärde mig på egen hand det här med livsstilsfaktorer. Det var det minsta jag kunde göra för mig själv. På så sätt fick jag kontroll över aknen och en mer regelbunden cykel. Då har jag blivit med barn också, säger Kristina.

Högre risk för hjärtsjukdomar

Men om man ska kunna mildra sina symtom krävs det att man vet vad det är man drabbats av – och en diagnos är viktigt av många skäl.

– Man har en högre risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdom och diabetes typ 2. Det är fler komplikationer i samband med att man går in i en graviditet med en högre vikt. Det är komplikationer i samband med graviditet och förlossning, säger Helena Kopp Kallner.

– Det är inte bara så att det är hår och akne och oregelbunden mens. Det här är nånting som man har behov av att reglera hela livet, fortsätter gynekologen.

PCOS är dock inte bara negativt. I och med att kvinnan får mer testosteron får hon också lättare att bygga muskler. Läkarna ser att det finns många framgångsrika idrottskvinnor som diagnosticerats med Polycystiskt ovarialsyndrom.