Att kolla på dansvideor och memes kan bli ett minne blott när allt fler kommuner och regioner förbjuder appen Tiktok på jobbmobilen.
Men skadan kan redan vara skedd.
– Uppgifter om alla människor som använder Tiktok har spridits utanför landets gränser, precis som det görs i Facebook, Instagram eller vilken socialamedierapp som helst, säger Mattias Beijmo, digitaliseringsexpert.
Appen Tiktok har på bara ett par år tagit världen med storm. Men på grund av att det kinesiska ägarbolaget i sin tur är knutet till den kinesiska staten har fått regeringar och myndigheter världen över att larma.
I Sverige har flera myndigheter redan förbjudit appen för sina anställda, senast i veckan förbjöd Försvarsmakten sina anställda att ha Tiktok på jobbmobilen. Det finns helt enkelt ett problem med att veta var datan som Tiktok lagrar hamnar i slutändan och framför allt i vems händer.
Svartlistade appar
I en enkät som TV4 Nyheterna gjort uppger nästan en fjärdedel av alla 178 kommuner och regioner som svarat att Tiktok är förbjudet eller inte går att installera på arbetstelefonerna. Och drygt 37 procent utreder i detta nu om appen ska förbjudas.

I Halmstad har man en svart- och en vitlista för vilka appar som rent tekniskt kan installeras i jobbtelefonerna.
– Vi jobbar med vitlistade och även svartlistade applikationer, där Tiktok ingår tillsammans med många andra applikationer, säger Nicklas Jarl, chef på IT-service i Halmstad kommun.
Vilka fler appar som är svartlistade vill man inte gå in på. Halmstad kommun har däremot ett Tiktok-konto som riktar sig till ungdomar men det är frikopplat från kommunens IT-miljö.
Uppgifter kan ha läckt
Men enligt Mattias Beijmo, digitaliseringsexpert, kan skadan reda vara skedd när det kommer till vad för information som spridit sig vidare från till exempel kommunanställdas jobbtelefoner – och problemet sträcker sig längre än bara Tiktok.
– Uppgifter om alla människor som använder Tiktok har spridits utanför landets gränser, precis som det görs i Facebook, Instagram eller vilken socialamedierapp som helst, säger han.
Han ser själv inte en nödvändighet att precis alla myndigheter förbjuder Tiktok på jobbtelefonerna utan snarare att man identifierar vem som har information som absolut inte får hamna i fel händer.
– Myndigheter, kommuner, regioner och företag behöver fundera på om det finns vissa anställda vars rörelser, kommunikation och övriga data verkligen inte ska hamna i fel händer. De ska inte ha socialamedierappar av något slag på sin telefon, säger han.
Se intervjun med digitaliseringsexperten i spelaren ovan.