Extern länk
Början på sidans innehåll

Kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.

Ryska årsdagsoffensiven döms ut: ”Tror inte att kraften finns”

Jätteoffensiv förmodas • Överstelöjtnant Peter Lidén analyserar

Mycket tyder på att Ryssland rustar för en ny offensiv i närtid, och då framför allt i regionen Donbass i Ukraina.

Uppgifter gör gällande att ryska styrkor redan rekognoserat runt städerna Pavlivka och Vuhledar inför vad som beskrivs som en årsdagsoffensiv, då den förmodas inträffa runt den 24 februari, på dagen ett år efter Vladimir Putin gav order om att inleda den ryska invasionen.

Såväl tankesmedjan ISW som det brittiska försvarsdepartementet spår en offensiv orkestrerad av Valerij Gerasimov, den nye ryske befälhavaren för trupperna i Ukraina, som vill visa att han gör skillnad och kan visa upp genombrott och framsteg i krigslinjerna.

Men den förmodade ryska attacken tros inte få några större effekter på kriget eftersom de ryska trupperna är under hård press.

En bild som delas av överstelöjtnant Peter Lidén.

– Det är tveksamt om man lyckas med någonting större, i alla fall i närtid. Jag tror inte att kraften finns. Taktiken man använder är ungefär densamma som tidigare – mycket folk som anfaller och som innebär stora förluster, säger han.

Peter Lidéns kollega, överstelöjtnant Joakim Paasikivi, har en likande uppfattning om den närmaste tidens strider.

– Det är en sorts kapplöpning om vem som anfaller först. Ryssarna har ett starkt incitament att mobilisera innan Ukraina får sitt material. Det är dock ogynnsamma förhållanden för stridsföring på marken just nu. Det är inte omöjligt att ryssarna avancerar något, men att det skulle innebära några större anfallsförberedelser går inte att säga säkert, säger han.

I spelaren ovan: Se hela analysen av överstelöjtnant Peter Lidén.

Putins dröm: Ett nytt Storryssland – här är länderna han vill åt

Putins dröm: Ett nytt Storryssland – här är länderna han vill åt