Nyhetsprogram

Efter fem

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Rikspolischefen: Vårt allvarligaste problem är sekretessen

"Ett stort samhällsproblem" • Så arbetar polisen mot mäns våld mot kvinnor.

Rikspolischef Anders Thornberg frågas ut i Efter fem om hur polisen ska stoppa mäns våld mot kvinnor. Polisen måste hitta ett sätt att bryta sekretessen och få information bland annat från sjukvården, säger Thornberg:

- Vårt allvarligaste problem sekretessen mellan myndigheterna.

Ofta har det gått för långt när polisen ska ingripa, menar han. I klippet ovan berättar han om varför anmälningar ofta läggs ned.

Zlatan skadad inför EM-uttagningen: ”Ska inte vara så farligt”

I söndagens match mellan Milan och Juventus råkade Zlatan Ibrahimović illa ut i en närkamp i 63:e minuten, när ena knät fick sig en rejäl smäll. Han försökte spela på, men tvingades byta några minuter senare. Vi pratar med sportjournalisten Olof Lundh om hur det här kan påverka EM-uttagningen som bara är en vecka bort.

Ayaan Ahmed om ”Snabba cash”-imitationerna: ”Man glömmer bort själva budskapet”

Drömmen om en skådespelarkarriär väcktes tidigt för Ayaan Ahmed, som gjort succé i rollen som ”Nala” i den uppmärksammade Netflix-serien ”Snabba cash”. Som sjuåring satt hon nämligen framför tv:n och såg då en somalisk skådespelare spela teater i live-tv och tänkte att "Det här vill jag också göra!" – och drömmen skulle senare bli sann. Rollen var egentligen tänkt som en kille, men Ayaan gick till castingen, levererade och fick jobbet, trots att hon aldrig tidigare skådespelat.

Hon vill locka turister till Haparanda efter Robinson-succén: ”Satsar på ungdomar”

När pandemin slog till behövde Robinson-produktionen tänka om. Istället för en paradisö blev det Kalix skärgård som fick bli inspelningsplatsen. Och nu pratas det om en turism i Robinsons fotspår, där det är flera företagare som insett att det här kan locka turister till de 1 440 öar som finns i Kalix och Haparanda skärgård. En av dem är Madelene Bodlund i Kalix-Nyborg som driver ett företag med skärgårdsturism.

Vaccinriktlinjer för gravida dröjer: ”Efterfrågan från många gravida är stor”

Just nu tittar Folkhälsomyndigheten på generella riktlinjer för om alla gravida bör vaccineras. Som det ser ut idag kan gravida med andra riskfaktorer vaccineras i fas tre. Till dessa riskfaktorer räknas exempelvis kronisk hjärt- och kärlsjukdom, diabetes eller att den gravida kvinnan är över 35 år. Vi pratar med Karin Pettersson, förlossningsöverläkare på Karolinska universitetssjukhuset, som också sitter med i Folkhälsomyndighetens expertgrupp i frågan.

Två meter lång björn stulen i Rättvik – många upprörda

Det har varit kraftiga reaktioner från invånarna i Rättvik efter att någon stulit den uppstoppade björnen på Kulturhuset. Den beskrivs som en Rättvik-symbol och kulturchefen säger att den fungerat som inkastare till Naturmuséet. Björnen blev skjuten av kung Oscar II i trakterna runt Falun 1895 – och har stått i Kulturhuset i 35 år.

Newkid om deltagandet i ”Så mycket bättre”: ”Det var sjukt läskigt”

Alexander ”Newkid” Ferrer föddes i Uddevalla 1990 och slog igenom med sitt självbetitlade debutalbum ”Alexander JR Ferrer” för tio år sedan. Sedan dess har vägen till framgång varit brokig, men under 2020 gjorde han succé med sina tolkningar i ”Så mycket bättre”. Idag släpper han sin nya singel ”Aldrig haft något annat val” och i studion berättar han bland annat om hur planerna för sommaren ser ut.

Niklas Ekstedts bästa grilltips på Grillens dag: ”Ruskigt gott”

Denna fredag är det ”Grillens dag” och det uppmärksammar vi med hjälp av Axel Pileby som är på plats hos stjärnkocken Niklas Ekstedt för att ta reda på allt som behövs inför den kommande grillsäsongen. Dessutom svarar Ekstedt på tittarnas alla frågor om hur man får till den perfekta grillen.

Därför har villapriserna rekordökat: ”Raketbränsle för bostadsmarknaden”

Nya siffror från Svensk mäklarstatistik visar att bostadspriserna skjuter i höjden och att framförallt villorna går åt som smör i solsken. På ett år har villapriserna ökat med 19 procent, vilket är den högsta siffran som noterats hittills. Även bostadsrätterna blir dyrare: 10 procent har priserna gått upp i år om man jämför med februari till april 2020. Vi pratar med Jens B Nordström, ekonomikommentator på TV4Nyheterna, och med Håkan Forsell, professor i historia vid Stockholms universitet.

Hon har tältat utomhus – i ett år: ”Lättare än jag trott”

Äventyraren Susanne Vandraren lämnade sitt hus för att bo i tält i ett helt år på hemlig plats ute i vildmarken i Åretrakten – vilket vållade stora rubriker – bland annat här hos oss Sverigesvepet. Nu är våren här och Susanne har snart bott ett helt år i sitt tält – och då är det ju dags för en uppföljning.

”Väder-Madde” försökte bli astronaut: ”Fuglesang knep platsen”

För första gången på 13 år söker nu Europeiska rymdorganisationen ESA nya astronauter. Vi pratar med Kristine Dannenberg, som sitter med i ESA:s programråd, om vad som krävs för att bli astronaut. Men vi pratar även med TV4:s egen meteorolog Madeleine Westin som en gång i tiden faktiskt sökt till ESA:s astronautprogram, samtidigt som Christer Fuglsesang.