Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Rikspolischef Thornberg kallas upp till justitieutskottet

Efter polischefskonflikten • ”Riskerar att förstöra polisens förtroende”

Uppdaterad: Publicerad:

Rikspolischefen Anders Thornberg kallas till justitieutskottet efter Expressens avslöjande om konflikten inom polisledningen.

– I morse skickade jag en begäran till kammarkansliet om att Anders Thornberg ska komma till Justitieutskottet och svara på frågor. Jag menar att det finns oklarheter som behöver redas ut, skriver Miljöpartiets rättspolitiske talesperson, Bassar Nasr på Facebook.

Det var tidigare i veckan som Expressen avslöjade att Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef samt regionpolischef i Stockholm, i fjol polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Det utpekade brottsoffret var Linda Staaf, underrättelsechef på polisens operativa avdelning Noa. Anmälan gjordes av polisens nationella säkerhetschef Ari Stenman efter ett möte med Linda Staaf, som enligt egen utsago tidigare haft en "privat men ytlig" relation med Löfving.

Ingen utredning inledd

Staaf var dock inte själv medveten om att någon anmälan gjordes och hon säger att hon inte anser att hon utsatts för brott. Den bedömningen gjorde även överåklagare Anders Jakobsson vid särskilda utredningar som snabbt beslutade att inte inleda en förundersökning.

”Det som var skrivet i handlingarna nådde inte upp till de brott som han hade skrivit”, säger Jakobsson till Expressen.

Staaf säger dock till Expressen att hon känt oro för sin egen säkerhet och därför påkallade mötet med Stenman. Rikspolischef Anders Thornberg uppger för tidningen att han inte kommenterar "enskilda ärenden".

Mats Löfving har inte kommenterat polisanmälan.

I klippet ovan: Bassar Nasr om JK-anmälan

TT

/ Shervin Nasiri