Sökte vård efter våldtäkt: ”Barnmorskan frågade om jag tyckte om det”

Tog 15 år för Alexandra att få rätt hjälp • 82 procent får fel vård efter sexuellt våld

Alexandra växte upp i en liten stad i norra Sverige. När hon var fem år blev hon utsatt för övergrepp som fortsatte och närstående personer började dessutom sälja henne till män runt om i landet.

– Jag sökte hjälp första gången när jag var nästan 14 på en ungdomsmottagning. Så jag träffade en barnmorska där och hon var väldigt oförstående och jag berättade för henne att jag hade sex med äldre män. Hon frågade om jag tyckte om det, och när jag berättade att jag inte gjorde det så lyssnade hon inte alls utan skickade hem mig med ett paket kondomer och några dagen efter-piller. Då bestämde jag mig för att jag aldrig kommer försöka berätta det här för någon igen, berättar Alexandra.

Bara några månader senare blev Alexandra akutomhändertagen på grund av det sexuella och fysiska våld hon utsatts för och placerades på ett skyddat boende. Det tog Alexandra 15 år att till slut få rätt hjälp och hon går fortfarande i traumaterapi på specialistkliniken Wonsa som riktar sig till personer som varit utsatta för sexuella övergrepp.

I Alexandras fall har ingen gärningsperson dömts för koppleri eller våldtäkt mot barn.
Hon vill nu hjälpa andra genom att föreläsa om sina erfarenheter av våld och övergrepp.

Se inslaget i spelaren ovan.