Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Larmet: Forskare varnar för Alvedon under graviditeten

Används av mer än hälften av världens kvinnor • Kan öka risken för fosterskador

Uppdaterad: Publicerad:

Forskare vid Karlstads Universitet varnar för att paracetamol, som finns i bland annat Alvedon, kan ha en negativ påverkan under graviditeten. Men uppropet får stark kritik från andra forskare, som menar att det sprider onödig oro.

Den smärtstillande substansen paracetamol finns i bland annat Alvedon och mer än hälften av världens kvinnor använder mediciner med paracetamol under graviditeten.

Genom att granska vetenskapliga artiklar från de senaste 25 åren har den internationella forskargruppen kommit fram till att paracetamol kan öka risken för fosterskador. Man talar om missbildningar, fördröjd språkutveckling, ADHD och autism, och manar därför till försiktighet om inte användningen är medicinskt motiverad.

Men det har också höjts kritiska röster som menar att artikeln bygger på en felaktig tolkning av forskningsläget, rapporterar Dagens Nyheter.

Omfattande studier i Sveriges medicinska födelseregister visar inte på nån ökad risk för exempelvis missbildningar, och det är även svårt att skilja på orsak och verkan.

Forskarguppen skriver dock tydligt att gravida kvinnor inte bör avstå helt från paracetamol – utan det är oftast det säkraste sättet att behandla feber och värk.

Se mer om forskarnas oro kring paracetamol i spelaren ovan.