Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

TBE sprids – elva nya kommuner har fått in smittan

FHM:s besked: Därför ökar fallen – trots vaccination

Uppdaterad: Publicerad:

Fästingburen hjärninflammation, TBE, ökar i både antalet fall och geografisk spridning. Under förra året rapporterades fall i 117 kommuner, varav elva inte haft fall tidigare, enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.

Under 2022 rapporterades totalt 467 fall av TBE i Sverige, och trots att det var något färre fall under förra året i jämförelse med 2021 låg antalet på en högre nivå jämfört med åren innan 2021.

– Det kan variera från år till år men den man ser att den långsiktiga trenden går uppåt, säger statsepidemiologen Anders Lindblom.

Enligt Folkhälsomyndighetens sammanställning beror ökningen på gynnsamma väderförhållanden och en fortsatt stor population av smågnagare under 2021.

Antalet fall ökar – trots vaccination

Att vaccinera mot TBE har blivit vanligare, men ändå ökar antalet fall över tid. Statsepidemiologen Anders Lindblom säger att det beror på att TBE sprids till nya områden.

– Det kommer till nya områden där vaccinering inte är lika vanligt. Vaccinet är bra, om man grundvaccinerar sig med tre eller fyra doser har man ett nästan hundraprocentigt skydd.

Under förra året rapporterades att personer smittats i totalt 117 av Sveriges 290 kommuner, varav elva kommuner inte haft några rapporterade fall tidigare. Man har fått in rapporterade fall av TBE så långt norrut som Timrå, och så långt ut som Årjäng i Värmland.

Gunilla blev sjuk i TBE: ”Kunde inte prata eller röra ben och armar”20 april, 2023
Gunilla blev sjuk i TBE: ”Kunde inte prata eller röra ben och armar”

Förhöjd förekomst i Götaland och Svealand

Både i Götaland och i Svealand förekommer en förhöjd närvaro av viruset, däribland Blekinge, Gotlands- och Hallands län i Götaland och Dalarnas-, Stockholms- och Södermanlands län i Svealand.

I Västernorrlands-, Västerbottens-, Norrbottens- och Jämtlands län förekommer däremot ingen förhöjd förekomst.

Fall av TBE i 11 nya kommuner

Folkhälsomyndigheten har fått in rapporter om TBE-fall i elva nya kommuner:

Falun

Hällefors

Ljusnarsberg

Ludvika

Mark

Nässjö

Sundsvall

Svenljunga

Sävsjö

Timrå

Årjäng

Relaterat
Läkarens TBE-larm: ”Smittade kan bli personlighetsförändrade”

Läkarens TBE-larm: ”Smittade kan bli personlighetsförändrade”

Emil drabbades av TBE – blev förlamad

Emil drabbades av TBE – blev förlamad