Extern länk
Början på sidans innehåll

Kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.

Militärexperten dömer ut Rysslands offensiv: ”Ingen större kraft kvar”

Från 100 markanfall om dagen – till knappt 30 • ”Ukraina får en stor möjlighet”

Uppdaterad: Publicerad:

Antalet anfall från rysk sida i kriget i Ukraina har minskat.

Brist på utbildade soldater och ammunition försvagar styrkorna – vilket ger en stor möjlighet för ukrainska armén i vår, enligt Rein Pella, vapenexpert vid Försvarshögskolan.

– Ryssarna börjar få mer och mer svårt att genomföra offensiva operationer, säger han.

Antalet anfall från Ryssland har minskat från runt 100 per dag, till omkring 20, enligt den ukrainska armén. Anledningen är förmodligen både brist på utbildade soldater och brist på ammunition, säger Rein Pella, utbildare vid försvarshögskolan.

– Just nu visar det ganska klart och tydligt att Ryssland troligtvis inte har någon större offensiv kraft kvar. Enligt uppgift så har man en division med lite luftansättningsförband och fallskärmsjägarförband kvar. Det är ingenting som räcker för att genomföra en stor offensiv, säger Pella.

Det har kommit uppgifter om att Iran har levererat en större mängd krigsmateriel, och att även Kina bidragit med ammunition och vapendelar.

– Från Iran har det kommit information om att man har levererat 300 000 artillerigranater och 100 miljoner patroner till finkalibrig ammunition. Om det är levererat eller på gång är väl oklart.

En möjlighet för Ukraina

Men även om ammunition kommer på plats – och även om Ryssland mobiliserar fler – tar det tid innan vapen och utbildade soldater är på plats, säger Pella.

– Utlyser man en ny mobilisering så kommer inte de soldaterna vara användbara förrän till sommaren tidigast.

Det ger Ukraina bättre möjligheter i vår, enligt Pella.

– Det här gör att Ukraina får en stor möjlighet att genomföra sin våroffensiv när tjälen har gått ur marken.

Se militärexpertens resonemang i spelaren ovan.

Relaterat
Kinesiska vapen har skickats till Ryssland

Kinesiska vapen har skickats till Ryssland