Extern länk
Början på sidans innehåll

Kalla fakta

Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare...

Skandalkonsult anlitad för badhusbygge i Strängnäs

Kommunen mörkar miljonkostnader för arenan

Uppdaterad:Publicerad:

I Strängnäs ska man nu bygga en ny sport-och simhall för c:a 400 miljoner. Simhallen byggs under ledning av konsulten Mille Örnmark som Kalla fakta granskar i en serie inslag. Men kommunen får kritik för att pengarna inte går att följa.

Kalla Fakta har tidigare rapporterat om hur Mille Örnmark, vd på företaget We Group, ljugit om sina meriter och sin bakgrund samtidigt som hans bolag förvaltat stora offentliga upphandlingar, och varit en del av simhallsbyggen för miljarder.

Simhallsdelen av bygget i Strängnäs ska även det ske under ledning av Mille Örnmark, likt det havererade projektet i Kiruna som försenats och fördyrats flera hundra miljoner från tidiga prognoser. Men hur pengarna ska spenderas i Strängnäs mörkas. Vi nekas ta del av en investeringskalkyl och inte ens kommunens egna fullmäktigeledamöter har fått veta vad de godkänt att pengarna går till.

Har ni försökt få ut en specifikation och kalkyl?

– Ja det har vi gjort, men den har istället då belagts med sekretess, så vi får inte ut den helt enkelt. De tycker inte att politiker ska ha del av detaljerat underlag, säger fullmäktigeledamoten Sofia Könberg (L).

Kalla faktas kartläggning visar hur ett stort antal kommuner använt We Group som konsult, i en eller flera roller, i simhallsbyggen som kostat miljarder. I de meriter Mille Örnmark lämnat vid upphandlingarna finns uppgifter som är felaktiga eller inte går att styrka. Till exempel går det inte att finna belägg för påståenden om att han varit doktor i kemi och mikrobiologi.

Docenten i offentlig rätt: Jätteviktigt att leverantörerna talar sanning
Docenten i offentlig rätt: Jätteviktigt att leverantörerna talar sanning

”Känns inte alls seriöst”

Tidigare beslutade man i Strängnäs att skjuta till ytterligare 140 miljoner till den ursprungliga budgeten för sport- och simhallen. Inte heller det fick fullmäktigeledamöterna några detaljer kring.

– Det är några få rader i beskrivningen av ärendet som säger att omvärldskostnaderna har ökat och därför så ökar man ramen, berättar Sofia Könberg (L).

Hur tänker du om att skjuta till så många miljoner?

– Det känns ju inte alls seriöst. Det är klart man är orolig var det här ska hamna innan vi är färdiga.

Men i Strängnäs slår ansvariga kommunalrådet bort kritiken om att pengarna inte kunnat följas.

– Jag håller inte med om att det har redovisats lite ekonomiska underlag. Kalkylerna för simhallen, de är sekretessbelagda och så är det alltid under upphandling. Där finns siffror för alla upphandlingar i projektet och vi vill inte att företagen ska veta vad vi har räknat på. Vi vill såklart ha så bra pris som möjligt från de entreprenörer som lägger anbud och jag menar att det är vårt ansvar när vi hanterar skattemedel.

Relaterat
Notan för Kirunas badhushaveri skenar – skandalkonsult pekas ut

Notan för Kirunas badhushaveri skenar – skandalkonsult pekas ut

Badhuskungens magplask: Ljög i cv – under miljardaffärer med kommuner

Badhuskungens magplask: Ljög i cv – under miljardaffärer med kommuner