Extern länk
Början på sidans innehåll

Spionbröderna Kia

Spionbröderna Kia

Allt om spionåtalet mot de två bröder som misstänks ha spionerat för Ryssland. Den äldre broder har jobbat för flera svenska myndigheter, som Försvarsmakten och Säkerhetspolisen.Allt om åtalet mot bröderna som misstänks ha spionerat för Ryssland.

Spionen Peyman Kia, 42, får livstids fängelse i hovrätten

Spred topphemlig information från Säpo och Must • Fått miljonbelopp från Ryssland

Uppdaterad:Publicerad:

Peyman Kia, 42, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för grova spionbrott.
Nu fastställer hovrätten den historiska domen.
Tillsammans med sin lillebror Payam Kia, 35, spionerade han på Sverige åt rysk underrättelsetjänst.

– Jag vågar påstå att utan tvivel så var jag den i Sverige som hade bäst på koll på allt.

Så beskriver Peyman Kia sig själv efter att i åratal ha jobbat i den svenska underrättelsetjänstens hjärta.

Samtidigt, inifrån Säkerhetspolisen och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), spionerade han för Rysslands räkning.

42-åringen från Uppsala, som bland annat arbetade med kontraspionage, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift.

Svea hovrätt fastställde i dag livstidsdomen.

– Vi är mycket nöjda med hovrättens dom. Vi har i såväl skuld- som påföljdsfrågan fått fullt bifall även i hovrätten, säger senior åklagare Mats Ljungqvist i en kommentar.

Fått över en miljon kronor

Åklagaren menade att spioneriet pågått från september 2011 till september 2021. Hovrätten ändrade brottstiden till att det begåtts från 15 oktober 2011 till och med februari 2017.

Enligt uppgifter i tingsrätten sålde Peyman Kia ut minst 90 topphemliga dokument till rysk underrättelsetjänst. Han nekade hela tiden till brott och valde att överklaga domen.

Men inför hovrättsförhandlingarna i mars kunde TV4 Nyheterna avslöja vändningen. Peyman Kia hade bett om samtal med Säpo – och valde att ”lägga alla korten på bordet”.

42-åringen erkände kontakterna med Ryssland men uppgav att han endast vid det första tillfället lämnade över skarp underrättelseinformation. Allt annat var påhittat, enligt honom själv.

– Baserat på de beställningar som kom så drog jag till med en rövare helt enkelt och hittade på helt, men som jag tyckte man kunde bedöma som sannolikt, och jag fick ersättning för det också, sa den tidigare Säpo- och Mustanställde Peyman Kia och uppgav att motivet var ekonomiskt.

– Det var helt enkelt att svindla till mig pengar.

Hovrätten anser att den 42-årige mullvaden fått sammanlagt 120 000 amerikanska dollar, motsvarande drygt 1,2 miljoner svenska kronor.

Hovrätten: Tror inte på Peyman Kias historia

Åklagarna och Säpos spionutredning gjorde gällande att de hemligstämplade uppgifterna sålts till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Men enligt Peyman Kia var det först till utrikesunderrättelsetjänsten SVR som informationen delades till, innan det senare övergick till GRU.

Hovrätten anser att det är bevisat att Peyman Kia sålt ”den absoluta merparten av de uppgifter som omfattas av åtalet” till den ryska underrättelsetjänsten GRU. De tror dock inte ”på de nya uppgifterna om att viss skarp och viss falsk information under 2016 överlämnats till en annan rysk underrättelsetjänst och att det är den underrättelsetjänsten som betalat ut ersättningen.”

– Hovrätten har efter en noggrann prövning av de tilltalades nya uppgifter i hovrätten och bevisningen i övrigt kommit fram till att den äldre brodern ska dömas till livstids fängelse för grovt spioneri, i allt väsentligt i enlighet med åtalet i tingsrätten, säger hovrättsrådet Mari-Ann Roos, referent i målet, i ett pressmeddelande.

”Utomordentligt allvarlig brottslighet”

Peyman Kias advokat Anton Strand framförde i hovrätten att 42-åringens straff borde tidsbestämmas och inte överstiga tio år, bland annat då han nu samarbetat med Säpos utredare.

Hovrätten gick dock på tingsrättens linje om lagens strängaste straff då Peyman Kia ”med full insikt om skadeverkningarna anskaffat, befordrat och röjt uppgifterna till Ryssland, som utgör det främsta hotet mot Sveriges säkerhet.”

– Det är fråga om utomordentligt allvarlig brottslighet. Av det skälet menar vi att någon annan påföljd än livstids fängelse för den äldre brodern inte kunde komma i fråga, säger chefsåklagare Per Lindqvist i en kommentar.

Den yngre brodern Payam Kia, 35, fick nio år och tio månaders fängelse av Stockholms tingsrätt för grovt spioneri. Enligt utredningen var det han som skötte kontakterna med rysk underrättelsetjänst.

Döda brevlådan: Bibliotek i Uppsala

35-åringen har dock konsekvent nekat till brott och valde också att överklaga. I hovrätten medgav han, för första gången, att han lämnat kuvert till taxibud som gått till ryska ambassaden och vid två tillfällen hämtat paket med kontanter i på Karin Boye-biblioteket i Uppsala. Han menar däremot att han inte förrän i efterhand fått veta att delar av informationen som lämnats till Ryssland var äkta.

Precis innan hovrättsdomen i förra veckan skulle meddelas valde Payam Kia att dra tillbaka sitt överklagande, varför domen i stället föll i dag. Enligt hans advokat, Björn Sandin, nekar lillebrodern fortsatt till brott men inte vill riskera att straffet ökar då åklagarna yrkat på 14 års fängelse. Han omfattas därför inte av dagens dom, och tingsrättens påföljd står därmed fast.

Ärendet, där rättegången mestadels hållits bakom stängda dörrar och under stort säkerhetspådrag, har kallats för en av Sveriges värsta och största spionhärvor. Man inte velat uttala sig om skadorna som spionaget orsakat men både tingsrätt och hovrätt uppger att det innebär ”synnerligen allvarlig skada för Sveriges säkerhet” vid ett röjande av aktuell underrättelseinformationen.

– Det rör sig om ett unikt mål som har inneburit stora utmaningar för de tilltalade och deras försvarare men också för rättsväsendet när det gäller att säkerställa dels de tilltalades absoluta rätt till en rättvis rättegång, dels upprätthålla den starka sekretessen som ytterst gäller skyddet för Sveriges säkerhet, säger hovrättslagmannen Ragnar Palmkvist, som suttit ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

Relaterat
Spiondömde Payam Kia drar tillbaka sin överklagan

Spiondömde Payam Kia drar tillbaka sin överklagan

Peyman Kia erkänner spioneri även i rätten

Peyman Kia erkänner spioneri även i rätten