Extern länk
Början på sidans innehåll

Återskaparna

Gamla minnen väcks till liv när trasiga ägodelar ges en andra chans. Några utav Sveriges bästa hantverkare samlas för att restaurera föremål med speciella historier – allt ifrån ärvda smycken till ett dragspel som varit med om två världskrig.Gamla minnen väcks till liv när trasiga ägodelar ges en andra chans...

Möt hantverkarna i Återskaparna

PROGRAMINFORMATION
Erik och Lotta i all ära, men det trängs fler stjärnor i Återskaparnas verkstad, nämligen de hantverkare som restaurerar alla fina saker vi får stifta bekantskap med.

Uppdaterad: Publicerad:

I Återskaparnas verkstad finns det flera hantverkare med olika specialistområden, men de har alla en sak gemensamt; de är väldigt duktiga på det de gör!

Fredrik Larsson, urmakare och finmekaniker

På Söder i Stockholm finner du Fredrik, som efter 30 år i urmakarbranschen idag är lärare på Urmakarskolan, som är en av världens främsta inom sitt område. Intresset för teknik föddes redan när Fredrik var 7 år gammal, och idag har han reparerat över hundratusen klockor.

Fredrik Larsson


Jon Bjellerup, möbelkonservator

På Spågan i Vasastan i Stockholm träffar du Jon, som firar 10 år som möbelsnickare i år, efter sin examen från Gamla Vingaskolan och Carl Malmsten Furniture Studies. Jon har också varit verksam i Skåne innan han flyttade till Stockholm, och förutom att vara en hejare på ytbehandlingar och konstruktionsskador så är han också specialist på flätningar i rotting, sjögräs och papperssnöre.

Jon Bjellerup


Lina Linnell, möbelkonservator

På Spågan träffar du även Lina, som bytt bort karriären som försäljare för att restaurera möbler och dylikt tillsammans med Jon på Spågan. Lina har studerat på Carl Malmsten Furniture Studies och är specialiserad på målade ytor, ytbehandling och retuscheringar.

Lina Linell


Nisse Stormlod, metallhantverkare och allkonstnär

Redan som 2,5-åring fick Nisse sin första täljkniv, och efter det var karriären utstakad. Förutom att vara en väldigt duktig smed är Nisse också bra på träslöjderi, och har fört vidare sina kunskaper genom läraryrket i många år.

Nisse Stormlod


Fia Fox, tapetserare och läderhantverkare

Fia låter hela tiden sina kunskaper växa och går mer än gärna nya kurser och utbildningar inom konst och hantverk. I Återskaparna ser vi Fia främst som tapetserare och sadelmästare, där hennes kunskaper och passion för att jobba med läder kommer till nytta.

Fia Fox


Annelie Hogreve, dock- och nalledoktor

Tillsammans med mamma startade Anneli Leksaksakuten 1989, i samband med att Anneli utbildade sig till dockmakare. Idag är hon främst textillärare, men i Återskaparna ser vi fram emot att se henna använda sina kunskaper till att få liv i folks gamla gosedjur och dockor.

Annelie Hogreve


Said Bahhi, skräddare

60 år gammal har Said imponerande 45 års erfarenhet av skrädderi! Han har varit verksam i både Sverige och Syrien och driver idag Kungsateljén på Kungsholmen i Stockholm där hans främsta målsättning är att kunna lösa vilket problem som helst för sina kunder.

Said Bahhi

Återskaparna har premiär 9 mars på TV4 och TV4 Play.

Se Återskaparna på TV4 Play här!