Extern länk
Början på sidans innehåll

Kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.

Kristersson: Vi behöver Gripenplanen själva

”Balansgång mellan vad vi kan avvara och behöver själva”

Uppdaterad: Publicerad:

Under Volodymyr Zelenskyjs besök i Sverige i helgen efterfrågade han igen de svenska Gripenplanen. Det finns inga planer från svenskt håll att skicka sådana.
– Sverige är ett geografiskt stort land, vi ska försvara oss själva och vi är ännu inte med i Nato, säger Ulf Kristersson om Gripenplanen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte Stockholm och Harpsund i helgen. Det blev långa samtal med statsminister Ulf Kristersson, och utdelning i form av ett löfte om att svenska Stridsfordon 90 ska tillverkas i Ukraina.

Något annat som Zelenskyj länge efterfrågat är luftstridskrafter.

– Jag har stor respekt för att de begär mer av allt, behöver mer av allt. En av av hans många goda egenskaper är att han är så frank och tydlig. Han har inte tid för småprat, säger Kristersson om Zelenskyj.

Kristersson: Behöver stridsplanen

– Det är en balansgång mellan vad vi kan avvara till dem och vad vi måste ha själva. Vi är med nu i det som kallas för F 16-koalitionen där vi samarbetar med 14 länder för att se till att Ukraina får flygkapacitet, säger Kristersson.

Danmark och Nederländerna har tillsammans utlovat tiotals stridsflygplan till Ukraina.

– Vi är inte i den situationen. Vi kommer göra allt för att stötta dem med flyg men just nu finns det inga nya åtaganden att ge svenska flygplan till Ukraina.

Relaterat
Klart för F16-plan till Ukraina

Klart för F16-plan till Ukraina