Extern länk
Början på sidans innehåll

Efter fem

Efter fem

Intervjuer, senaste nyheterna och snackisarna varje vardag 17 till 19 och varje söndag 17 till 20. Intervjuer, nyheter och snackisar. Vardagar 17–19 och söndagar 17–20.

Annas epilepsimedicin är slut på apoteken: ”Extremt stressigt”

Många drabbas av läkemedelsbrist • 700 läkemedel restnoterade i Sverige

Uppdaterad: Publicerad:

Just nu är runt 700 läkemedel restnoterade i Sverige, vilket innebär att de inte går att beställa från tillverkaren. Anledningarna varierar, det kan handla om exempelvis problem i tillverkningen, brist på aktiv substans eller att efterfrågan på läkemedlet blir oväntat hög.

Läkemedel som påverkas är bland annat östrogenplåster, som används vid klimakteriebesvär, diabetesmedicin och epilepsimedicin. En av de drabbade är Anna Eksell som har sjukdomen epilepsi, och är ungdomskonsulent i Svenska epilepsiförbundet.

– Det är klart det skapar oro och stress när man inte får tag på en medicin som man behöver äta varje dag. Det är ju inte så bra när man har epilepsi då man ofta är känslig för just stress och oro, säger Anna.

Anna Eksell har tvingats byta till ett läkemedel med samma verksamma grundsubstans som hennes tidigare, men eftersom att även det blivit restnoterat kommer hon nu att behöva starta upp med ytterligare en ny medicin.

– Det läkemedlet jag har tagit har inte funnits någon annan stans, det har varit slut. Så det har inte hjälp att jag har följt Läkemedelsverkets råd att gå till apoteket två veckor innan. Finns inte medicinen så finns den inte, säger Anna.

Se Anna Eksell berätta vilka åtgärder hon vill se i spelaren ovan.

Relaterat
Sjukvårdsministern: Så ska regeringen lösa läkemedelskrisen

Sjukvårdsministern: Så ska regeringen lösa läkemedelskrisen

Brist på östrogen i hela Sverige – ”Bedrövligt och alarmerande”

Brist på östrogen i hela Sverige – ”Bedrövligt och alarmerande”