Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Victorias varma hyllning: ”Pappa, jag minns så väl hur det var...”

Kungen firar 50 år på tronen

Uppdaterad: Publicerad:

På fredagskvällen firas kungens halvsekel på tronen med en bankett i Rikssalen på Stockholms slott. Kronprinsessan Victoria höll ett personligt tal till sin pappa.
– I 50 år har du varit Sveriges kung. Nästan lika länge har du varit min far. Och alltid min förebild, inledde kronprinsessan Victoria.

Med fjällen och naturen som metafor talade kronprinsessan om hennes pappas gärning.

– Jag tänker på fjället, på våra vandringar, på skidturer där när mina syskon och jag var små. Ingenstans rör du dig så lätt som där, säger kronprinsessan, och fortsätter:

– Pappa, jag minns så väl hur det kändes att ta rygg på dig i skidspåret och på vandringsleden. Jag minns hur tryggt det kändes för mig som barn. Samma trygghet känner jag i dag när jag följer din gärning som Sveriges kung.

”Du stretar alltid på framåt”

I skidspåren, så väl som i ämbetet, drivs kungen av en ”lite gammaldags” pliktkänsla, säger Victoria.

– Att ställa in, det var inte ett alternativ.

Och fort går det, enligt kronprinsessan.

– Ibland går det fort, då får man öka takten.

Kungen hyllade sin dotter

Tidigare under banketten höll kung Carl Gustaf ett tal där han uppmärksammade kronprinsessan. Han sade att han gladdes över hennes "hängivenhet och fokus för landet".

Han hyllade också sin företrädare kung Gustaf VI Adolf, som han beskriver som "en förebild och en i alla läger djupt respekterad monark".

– Att efterträda farfar var en stor och inte alltid så enkel uppgift. Men jag är mycket tacksam för det stöd jag fått från min kära familj som lojalt har stått vid min sida genom åren. Drottningen, våra barn med familjer och mina systrar har alla alltid funnits där, sade kungen.

15-tronen-hero

Se Tronen på TV4 Play

En historisk serie om Sveriges tron. Vi följer Kung Carl XVI Gustaf från hans födelse, barndom, ungdom och bröllopet med Silvia Sommerlath.

Relaterat
Kungen om de 50 åren: ”En stor och inte alltid så lätt uppgift”

Kungen om de 50 åren: ”En stor och inte alltid så lätt uppgift”

Nu kulminerar firandet av kungens 50 år på tronen

Nu kulminerar firandet av kungens 50 år på tronen