Ensamstående kvinnor i Kenya ser ljuset efter pandemin

Påverkats hårt av pandemin • ”Kurser i hur kvinnor får makt över sin situation”

Nairobis slumområde Kibera har drabbats hårt av covid 19 under den tredje vågen, men värst har alla förlorade jobb slagit, inte minst mot ensamstående mammor.

Men allt är inte mörkt, det finns kvinnor som tror på framtiden. I en enkel byggnad sitter ett tiotal kvinnor, flera är ensamstående mammor. Alla har förlorat sin inkomst sedan pandemin började. De lyssnar på läraren för Garden of Hope, Ismael Otieno, som förklarar hur man gör en affärsplan.

– Det är väldigt tufft att överleva i Kibera så därför sa vi: låt oss börja med kurs i hur kvinnor får makt över sin situation. Så att de får något eget och även när situationen är tillbaka som vanligt, har de kvar något, säger han.

Det finns stora drömmar kvar hos kvinnorna som vi möter i lektionsrummet.

– Jag studerade hotell och restaurang och hoppades att jag skulle få ett jobb när jag var klar men det fick jag inte. Efter covid försvann all hotell och restaurangnäring från gatorna, säger ensamstående mamman Sinaida Aketah och fortsätter:

– Namnet på min restaurang ska vara Love's hotel. Om jag tittar på hur det ser ut här i Kibera, så vill jag att folk ska bli serverade med vett och etikett, så att de känner att de är människor.

Våra utsända Terese Cristiansson och Felix Larnö har besökt Kibera.

Då återvänder äntligen Vänner-gänget till tv-rutan

Hela originalgänget från superhyllade 90-talskomedin ”Vänner” gör snart efterlängtad återkomst i tv-rutan. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer är med i en återföreningen. Tyvärr handlar det dock inte om en helt ny säsong av tv-serien. Streamingtjänsten HBO Max har nämligen avslöjat att det istället endast är ett specialavsnitt som släpps 27 maj. Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen, berättar allt vi vet om återföreningen och vilka storsummor skådespelarna dragit in genom åren.